Hirdetés

Egyszerre két riválist is lekoppintanak az Instagram új funkciói



|

Nem túl eredeti, de annál fontosabb újításokkal bővül az Instagram.

Hirdetés

A Meta pénzügyi jelentései az idei évben többször is megerősítették, hogy a felhasználók elvándorlóban vannak a vállalatóriás szárnyai alá tartozó Facebookról, míg a közel 1,5 milliárdos táborral bíró Instagram továbbra is növekedési pályán mozog.

Zuckerbergék ezt leginkább annak köszönhetik, hogy sosem szégyellték lemásolni és beépíteni az éppen menőnek számító ötleteket az egykori képmegosztóba: így volt ez a Snapchat-ihlette Sztorikkal és a Tik-Toktól ellesett Reels-videókkal, most pedig további "second hand" funkciókkal bővül a repertoár.

Hirdetés

Az újdonságok egyike leginkább a Twitterre emlékeztet. A Notes néven futó, már élesedés alatt álló funkció rövid, maximum 60 karakteres szöveges posztokat takar, melyeket emojikkal is feldobhatunk. A kurta bejegyzések a bejövő üzeneteink között fognak megjelenni, az ismerősök neve melletti szövegbuborékként. A lépés már csak azért is érdekes, mert a 280 karakeres limittel operáló Twitter épp most készül 4000-re emelni a posztok maximális karakterszámát, így akár nosztalgikus igény is támadhat a rövid bejegyzésekre.

Továbbevezve láthatjuk, hogy az Instagram másik friss funkciója a BeReal nevű francia platformot koppintja. Ez a 2020-ban indult közösségi oldal éppen az Instához hasonló hagyományos alternatívákkal szemben határozza meg magát: naponta egyszer véletlenszerű értesítést küld a felhasználóknak, hogy osszanak meg egy képet arról, amit éppen csinálnak, ezzel téve valóságosabbá bejegyzések tartalmát.

A jelenleg még csak a tesztelési fázisnál járó Instagram Candid Stories ugyanezt az ötletet hozza el a már ismert Sztorikba: a megosztott Candidjeinket csak azok láthatják, akik maguk is részt vesznek a mókában, az első posztolás után pedig minden nap jönnek majd a BeReal-szerű random értesítések, hacsak nem kapcsoljuk ki őket.

A fentieknél valamivel eredetibb ötlet a csoportos profilok (Group Profiles) bevezetése, melyekben közösen kezelt profilokat hozhatunk létre, ahová minden tag tölthet fel saját tartalmakat. Az ide kerülő posztokat elvileg csak a csoport tagjai láthatják majd, és nem lesz mindenkinek automatikusan adminisztrációs jogosultsága. Az újdonság "hamarosan" érkezik, ennél konkrétabbat viszont nem árult el a Meta.

Végezetül pedig tesztelés alatt állnak az ún. "kollaboratív gyűjtemények" is, melyekbe közvetlenül a Feedből, vagy a privát üzenetekből menthetünk posztokat, segítve a közös érdeklődési körök megélését. Az új funkciókról beszámoló hivatalos blogposztot ide kattintva olvashatod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.