Hirdetés

Éjszaka beérkezett a légkörbe, majd széthullott az irányíthatatlan kínai rakéta



|

Egész olcsón megúsztuk ahhoz képest, hogy milyen súlyos végkimenetele is lehetett volna.

Hirdetés

A kínai űrhivatal a Hosszú Menetelés névre hallgató rakétát azzal a céllal lőtte fel, hogy egy saját űrállomás egyes elemeit pályára állítsa. Az április 29-én indult rakéta fölött azonban elvesztették az irányítást, mely így 27 600 km/h sebességgel, kontrollálatlanul kezdett keringeni a Föld körül.

A nagy sebesség és a szabálytalan mozgása miatt szinte lehetetlen volt megmondani, hogy mikor és hova csapódhat majd be a rakéta maradványa, a korábbi előrejelzések szerint még a mediterrán európai országok is veszélyeztetettek voltak.

Hirdetés

Éjszaka, kicsit korábban a vártnál végre belépett a légkörbe, ahol még a 18 tonnás központi elem is darabokra esett és ugyan nem égett el minden, a törmelék az Indiai-óceánba hullott, jelentette a kínai média. A becsapódás magyar idő szerint hajnali 4 óra 24 perckor történt, azt még nem tudni, hogy bármilyen kárt vagy sérülést okoztak-e a rakéta darabjai.

A rakéta a becsapódás előtt a Földközi-tenger és az Arab-félsziget felett haladt át, Magyarországról nem lehetett látni a rendkívüli jelenséget.

Az űrkutatás 1990 óta nem hagyja, hogy 10 tonnánál nehezebb, irányíthatatlan egység lépjen be a légkörbe, éppen ezért a szakemberek egybehangzó véleménye az, hogy Kína felelőtlenül járt el a Hosszú Menetelés esetében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.