Hirdetés

Elámult az internet a James Webb űrtávcső új fotójától, de csak egy kolbász volt rajta



|

Zseniális tréfát űzött követőivel egy francia tudós.

Hirdetés

A NASA az idén állította szolgálatba a Hubble űrteleszkóp utódjának szánt James Webb távcsövet (James Webb Space Telescope), melynek infravörös sugárzást érzékelő csúcstechnológiája minden eddiginél részletesebb felvételeket ígér a világűr távoli pontjairól.

Közel egy hónapja pillanthattuk meg a JWST első, történelmi jelentőségű fotóját, azóta pedig a NASA további lenyűgöző képeket hozott nyilvánosságra, így a csillagászat iránt érdeklődő közvélemény most eléggé ki van hegyezve az űrteleszkóppal készült anyagokra. Hogy mennyire, azt nemrég egy remek tréfa érzékeltette.

Hirdetés

Etienne Klein fizikus, a francia Atomenergetikai Bizottság 64 éves kutatási igazgatója a Twitteren osztott meg egy megdöbbentően részletes JWST-fotót a Naphoz legközelebb eső csillagról, a tőlünk 4,2 milliárd fényévre található Proxima Centauriról. "Ez a részletgazdagság…Napról napra egy új világ tárul fel." - írta a tudós, a követői pedig serényen kedvelni kezdték, és persze retweetelték a fényképet.

Csakhogy ha figyelmesebben megnézzük, a James Webb legújabb szenzációján igazából egy kolbászkarika látható. Szó se róla, annak viszont valóban gyönyörű, akár jöhetne is mellé a kovászos parasztkenyér némi frissen szedett paprikával. A tudós persze idővel felfedte a turpisságot, és mindenkit emlékeztetett, hogy a kozmológia jelenlegi állása szerint csak itt a Földön lehet fellelni a kérdéses objektumot.

S hogy okulhassunk is a történtekből, Klein hozzátette, hogy óvakodjunk a pusztán tekintélyre alapozott kijelentések elfogadásától, vagyis ha valamit egy tudós állít, az még nem feltétlenül igaz, hacsak  nincs ellenőrizhetően alátámasztva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.