Hirdetés

Eldugott faluban hasít Anglia leggyorsabb internete



|

Clapham egy olyan falu, ami képeslapra illik, de nem csak ezért különleges, hanem a gyors internetelérés miatt is.

Hirdetés

Lancester közelében található a Clapham nevű kis brit falu, ahonnan a táj bármerre lenyűgöző, képeslapba illő látványt nyújt. Azt hihetnénk, hogy a világjárvánnyal itt nem foglalkoznak annyira, mint mondjuk Londonban, de a helyiek is létrehoztak pár hónapja egy ehhez kapcsolódó kezdeményezést. A Clapham COBRA nevű projekt önkéntesek segítségével oldja az otthoni karantén negatív hatásait az információ megosztásával, a készletek terítésével és a többiek ellenőrzésével. Ja, és egy olyan bitang internet-eléréssel, amit sok nagyvárosi megirigyelne.

Hirdetés

A világ félreeső falvaihoz hasonlóan Clapham is eléggé elszigetelt, valamint öregedő népesség lakja. A 600 fős lakosság átlagos életkora 45 év. Aki viszont úgy döntött, a járvány alatt bezárkózik, az az ország egyik legjobb internetkapcsolatának örülhetett, amit ráadásul a helyiek saját kezűleg építettek. 

A hálózatot 2014-ben kezdték el kiépíteni a házakhoz, 2018 végére a falu 300 házából 180-ba be is kötötték az olcsó, gigabites kapcsolatot. Bár Magyarországon az olcsó keleti szereplők miatt már többfelé jó pár éve megjelent ez a sávszélesség, a szigetországban egyáltalán nem gyakori az ilyesmi: ilyen minőségű elérést a brit háztartások csupán 10 százalékában találni jelenleg. Míg a félreeső brit területeken 28 Mbps egy átlag kapcsolat, a városokban pedig 62,9 Mbps, addig a B4RN Claphamben 1000 Mbps-ot tud.

Az egész sztoriban a kezdeményezés és az önjáró fejlesztés példaértékű: a közösség kitalálta, hogy az idősödő, nagyvárosoktól messze élő lakóknak az tesz a legjobbat, ha villámgyors internetük van videós kommunikációhoz, szórakozáshoz vagy épp távmunkához, de nem bonyolódtak bele a "ki fogja ezt nekünk megépíteni" tehetetlenkedésbe, hanem mindenki hozzátette a magáét, a helyiek kábelt húztak, csatornát ástak, burkolatot törtek fel és építettek újra, hogy minél előbb indulhasson a giganetre fellőtt falu.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.