Hirdetés

Elég a grafikonokból: a NASA megzenésítette egy csillag felrobbanását



|

Ábrázolhatták volna az adatokat egy táblázatban is, de inkább egy elképesztő hangjáték lett a csillag pusztulásából.

Hirdetés

Tycho Brahe 1572-ben azt hitte, egy új csillagot fedezett fel a Cassiopeia csillagképben, a dán csillagász azonban valójában egy csillag pusztulását figyelte meg. Most, majd' 450 évvel később ezt a robbanást egy egészen új megközelítésből ismerhetjük meg, hála a NASA és a Smithsonian közös munkájának.

Hirdetés

Az képen a Tyhco szupernóva maradványai láthatóak, amiket a NASA és a Chandra röntgentávcső készített. Már önmagában is elég színes a dolog, de egy új projekt keretében sikerült megzenésíteni a csillag pusztulását. A zene persze nemcsak hangulati aláfestés, hanem adatvizualizációs (szonifikációs, ha úgy tetszik) technológia, amit egy Kimberly Arcand nevű kutató dolgozott ki.

Az egyes színek különböző anyagokhoz köthetők: a piros vasat, a zöld szilíciumot, a kék ként jelent, ahogy közelednek vagy távolodnak. A pirosakhoz rendelték a legalacsonyabb hangokat, a kékekhez a legmagasabbakat, így sikerült a világ legerősebb teleszkópjának képét hanggá konvertálni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.