Hirdetés

Elég, ha felkapcsolod a villanyt, és máris le tudnak hallgatni



|

Egy speciális szenzorral felszerelt távcső kell csak, és bárkit meg lehet figyelni, ha a szobában ég egy villanykörte.

Hirdetés

Egyre több okoseszköz veszi körbe az embereket, a hackerek ezeken keresztül pedig egyre nagyobb eséllyel és egyre könnyebben kémkedhetnek bárki után. És úgy néz ki, nem csak a mobilok, okostévék vagy viselhető eszközök sebezhetőek. Az izraeli Ben-Gurion Egyetem, valamint a szintén izraeli Weizmann Tudományos Intézet kiberbiztonsági kutatói rájöttek, hogy egy mezei villanykörte is elég ahhoz, hogy bárkinek a beszélgetéseit lehallgathassák. 

Hirdetés

Mindehhez egy elektro-optikai szenzorral felszerelt távcsőre van szükség, és ha rálátnak a villanykörtétre, akkor 25 méteres távolságból is le tudják hallgatni annak közelében a beszélgetéseket. Hogyan? A beszéd által keltett rezgések az izzót is megrezegtetik, a fény ennek hatására megváltozik. Megfelelő érzékenységű szenzor ezt a hatást érzékeli. 

A fény változásának megfigyelése után egy Lamphone nevű algoritmus analógból digitális jelet állít elő, és máris valós időben hallható a beszélgetés. A legjobb eredményhez persze az izzóhoz közel kell beszélgetni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.