Hirdetés

Elektromos motorokon robogó mesterlövészek is harcolnak az ukránok oldalán



|

Az Eleek számos kétkerekűvel támogatta már az Ukrajnát védő hadsereg munkáját.

Hirdetés

Több mint három hónapja már, hogy Oroszország nagyszabású inváziót indított Ukrajna ellen, és habár vegyes hírek érkeztek eddig a csatatérré változott országból, nehéz lenne megmondani, hogy mikor érhet véget ez a borzasztó háború. A harc ezúttal még a kibertérre is kiterjedt, de láthatunk olyan megoldást is, amely inkább a második világháborúra emlékeztet.

A második nagy világégés során gyakori volt az, hogy a tankok és a négykerekű járművek mellett motorokat is bevetettek a seregek, leginkább a felderítéshez. Úgy tűnik, ez még manapság is jó választás, ugyanis az ukrán katonák szintén kétkerekűeket használnak a szomszédban dúló háborúban, csak éppenséggel már elektromos modelleket. Ezúttal is főként a felderítési teendők támogatásánál jönnek jól ezek az eszközök, de aknátlanításhoz és elsősegély szállításához is nagyon megfelelnek.

Hirdetés

Erről az Ukrajnában működő, elektromos motorokat gyártó Eleek számolt be, ami eleinte csak néhány járgánnyal támogatta a védők munkáját. Végül aztán sorozatgyártásba kezdett a vállalat, és katonai zöld színnel, valamint egy apró ukrán zászlóval ellátott termékeket adtak át a katonaságnak. Ráadásul az ő munkájuk sem egyszerű, mivel egy óvóhelyen kellett dolgozniuk, és nem is bővelkedtek bizonyos alkatrészekben. A motoroknak egyébként több mint 88 km/h a végsebességük és viszonylag csendesek, így nem csoda, hogy állítólag még mesterlövészethez is felhasználták ezeket.

A terepre szánt katonai változaton nincs visszapillantó tükör, se forgófény, mert a gyártó feleslegesnek ítélte, ellenben kialakított lábtámaszt az utasoknak, javította az akkumulátor töltési idejét, és azt is lehetővé tette, hogy arról árammal lássák el a katonák a náluk lévő eszközöket, akár még egy Starlink internet terminált is.

Ha ezek után még egy X-szárnyú is megjelenne a csatatéren, az már tényleg nagy meglepetés lenne. Valószínűleg mindkét oldal számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.