Hirdetés

Elektromos vezetéken landolt egy futárdrón, ezrek maradtak áram nélkül



|

Nem várt fennakadást okozott egy ausztrál városban a modern technológia.

Hirdetés

A Google-anyacége, az Alphabet szárnyai alá tartozó Wing ételfutár cég drónjai 2019 óta végeznek éles repüléseket, napjainkra pedig már több mint 200 ezer sikeres kiszállítást végeztek az Egyesült Államokban, Finnországban és Ausztráliában.

A kenguruk földjén azonban mintha mindig történne valami a Wing repülő munkatársaival: nagyjából egy évvel ezelőtt egy dühös holló esett neki az egyik drónnak, most pedig egy vészhelyzeti leszállás okozott áramkimaradást egy egész környéken.

Hirdetés

Az ABC News tudósítása szerint Brisbane városában történt az eset, ahol a drón - egyelőre ismeretlen okból - kényszerleszállást végrehajtva egy 11 ezer voltos elektromos vezetéken landolt, majd lángra kapott. A manőver következtében több mint 2000 ember maradt áram nélkül, akik többségénél ugyan 45 percen belül helyreállították a szolgáltatást, 300 ügyfélnél viszont 3 órán át tartott a kimaradás.

"Az étel még mindig forró volt a drón rakterében, amikor az embereink a helyszínre értek."

- nyilatkozta Danny Donald, a területen illetékes Energex energiacég szóvivője az ABC Radio Brisbane-nek, aki azt is elmondta, hogy eddig még nem volt dolguk ilyen esettel. Donald ugyanakkor rámutatott, hogy a vállalatoknak is ügyelniük kell a vezetékekre. Szerinte a jelenlegi helyzet sem különbözik sokban a húsz évvel korábbi viszonyoktól, csak akkor még a sárkányt eregető gyerekek, és nem a drónok miatt kellett aggódniuk.

Fotó: Energex

A Wing szerencséjére nem keletkezett kár a hálózati infrastruktúrában, így az Alphabet-leányt sem terheli fizetési kötelezettség. A cég mindenkitől elnézést kért a kellemetlenségért, és azt ígéri, hogy ki fogja vizsgálni a vészhelyzeti leszállás körülményeit. Az sajnos nem derül ki a híradásokból, hogy az eset elsődleges kárvallottja, az étel megrendelője végül hozzájutott-e az ebédjéhez.

Ausztrália egyébként kiemelt terepe a drónfutárok tesztelésének, az idei év első két hónapjában a Wing 30 ezer  kiszállítást teljesített az országban, márciusban pedig a helyi piac egyik legnagyobb szupermarket-hálózatával, a Colesszal is partnerségre lépett, 250 különféle terméket juttatva el a vásárlók otthonába.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.