Hirdetés

Életnagyságú 3D modell készült a Titanic roncsáról



|

Lélegzetelállító felvételeken elevenedik meg az Atlanti-óceán mélyén szunnyadó luxusgőzös.

Hirdetés

Április 15-én volt 111 éve, hogy a White Star Line hajótársaság legnagyobb és legfényűzőbb hajója, a közel 270 méter hosszú R.M.S. Titanic rögtön az első útján jéghegynek ütközött, és több mint 1500 életet követelve örökre alámerült az Atlanti-óceán fagyos vizében.

A gőzös roncsának felfedezésére egészen 1985-ig kellett várni, a Bob Ballard és Jean-Louis Michel által vezetett első expedíció óta pedig már számtalan csapat meglátogatta a mintegy 3700 méteres mélységben elterülő törmelékmezőt. Manapság potom 250 ezer dollárért bárki lemerülhet a Titanichoz, olyan részletesen viszont még a szupergazdag turisták sem láthatják, mint azokon a friss felvételeken, amelyeket a BBC osztott meg.

Hirdetés

A legendás utasszállítóról a mélytengeri feltérképezéssel foglalkozó Magellan Ltd. készített egy életnagyságú 3D-s modellt, amelyhez 200 órányi megfigyelésre és több mint 700 ezer fotóra volt szükség. A 2022 nyarán, távirányítású robotokkal elvégzett terepmunka eredményeként úgy tárul fel előttünk a két darabra szakadt roncs, mintha kiemelték volna a víz fogságából.

Ebben a tekintetben pedig a személyes látogatásokat is felülmúlja az élmény, a merülések során ugyanis csupán pár méterre lehet ellátni a tengeralattjárók ablakán át. A Magellan által összeállított virtuális modell olyan részéletes, hogy még a hajócsavaron található "401"-es azonosítószám is jól kivehető. Ez korábban segített cáfolni azt a közkedvelt összeesküvés-elméletet, hogy egy biztosítási csalás miatt valójában nem is a Titanic, hanem a testvérhajója, az 1911-ben szolgálatba állt Olympic süllyedt el.

A 3D-s modell egy később bemutatásra kerülő dokumentumfilm apropóján készült el, amelyet az Atlantic Productions jegyez. A Titanic roncsáról eddig egy 2010-es feltérképezéséről származó képek nyújtották a legrészletesebb bepillantást, ám akkoriban még közel sem volt ilyen fejlett a mélytengeri képalkotó technológia. A régi és az új felvételek összevetése segíthet pontosabb képet adni a hajó pusztulásáról: a gőzöst alkotó fémet rohamtempóban bontja le a Halomonas titanicae nevű baktérium, így egyes szakértői vélemények szerint néhány évtizeden belül teljesen összeomolhat.

A Magellan virtuális modellje tehát felbecsülhetetlen dokumentációs értékkel bír, a BBC eredeti cikkében pedig videós formában is megtekinthető. Aki viszont inkább az eredeti valójában járná be a hajót, annak a Vintage Digital Revival által kiadott Demo 401-et ajánljuk, amely történészi kutatások alapján rekonstruálta és bejárhatóvá tette a Titanic legismertebb szekcióit. Az Unreal Engine-ben készült élmény futtatásához DirectX12-kompatibilis GPU szükséges.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.