Hirdetés

Életveszélyes légzéssegítő gépeket hív vissza a Philips



|

Az alvási apnoe kezelésére szolgáló eszközök mérgezést és rákot is okozhatnak.

Hirdetés

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre megszakad, amit vagy a torok izmainak ellazulása (obstruktív alvási apnoe), vagy az izmokat vezérlő agyi jelek (centrális alvási apnoe) hiánya okoz.

A betegség kezelésében sokat segíthetnek az olyan légzőkészülékek, melyek különböző módokon biztosítják a levegővétel folyamatosságát. A Philips orvostechnikai szárnya több ilyen is gyárt, most azonban 3-4 millió eszközt kénytelenek visszahívni a zajszigetelésükben használt habszivacs hibája miatt.

Hirdetés

A problémát az okozza, hogy a poliuretán anyag egy idő után darabokra hullhat, a betegek pedig belélegezhetik a részecskéit. A hangszigetelés szervezetbe jutásának számos veszélyes szövődménye lehet a légzési nehézségektől a mérgezésen át egészen a rákig, amit tovább súlyosbít, hogy az anyag lebomlása során rákkeltő gázok is felszabadulhatnak.

A visszahívásban főként a Philips DreamStation-termékcsalád BiPAP és CPAP légzéssegítői, illetve kórházakban is használt lélegeztetőgépek érintettek. Az akció a holland gyártó szerint 307 millió dollár veszteséggel jár.

A Philips minden hibás termékben cseréli a szigetelést, ám ez nem lesz gyors, mivel az új anyagot beható teszteknek kell alávetni. A gyártó közlése szerint eddig nem tudni halálos áldozatokról, de minden érintett ügyféltől azt kérik, hogy hagyják abba a készülékük használatát, és konzultáljanak orvosukkal a további kezelésükről. A problémás modellek teljes listája itt böngészhető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.