Hirdetés

Elfogták a hackert, aki egy egész ország személyes adatait ellopta



|

A rendőrség letartóztatta a holland férfit, aki 9 millió osztrák állampolgár nevét, születési dátumát és lakcímét tette elérhetővé egy online fórumon.

Hirdetés

A kiberbűnözés témája rendszeresen gondoskodik a meghökkentő esetekről, az elmúlt hónapokból elég csak az Ed Sheeran dalait kiárusító tolvajra, az észak-koreai állam által szervezett, 100 millió dollár értékű kriptovalutás rablásra vagy a magyar influenszereket célzó orosz hackerekre gondolni.  

Most azonban még a szokásosnál is meredekebb sztori látott napvilágot egy holland kiberbanditáról, aki nemes egyszerűséggel megfújta a szomszédos Ausztria összes állampolgárának adatait.

A bűncselekményről a Reuters hírügynökség számolt be először a holland hatóságok nyomán, akik nemrég közölték az elkövető letartóztatásának tényét.  A 25 éves hacker 9 millió osztrák állampolgár nevét, születési dátumát és lakcímét tette elérhetővé egy online fórumon, valamint olasz, holland és kolumbiai adatokat is eladásra kínált.

Hirdetés

A bűncselekmény még 2020 májusában történt, az elkövetőt pedig tavaly novemberben tartóztatták le, de a nyomozás érdekében a rendőrség csak most hozta nyilvánosságra az ügyet. Az osztrák kibervédelem beszámolója alapján az ellopott adatok a műsorszolgáltatási díjak beszedéséért felelős GIS-től (Gebühren Info Service GmbH) származnak, amely egy bécsi informatikai céget bízott meg az adatbázisa átstrukturálásával. A partnernél azonban valamiféle meghibásodás történt, lehetővé téve az információk ellopását.

A holland rendőrség felhívta rá a figyelmet, hogy mivel az érintett adatok könnyedén hozzáférhetőek voltak, teljes joggal feltételezhetjük, hogy részben vagy egészben bűnözők kezére jutottak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.