Hirdetés

Elhunyt az ember, aki miatt biztonságban van a géped



|

Fernando José Corbató, vagy ahogy mindenki ismerte, Corby több informatikai találmány atyja, többek között a számítógépes jelszavaké. 93 évet élt.

Hirdetés

Néhány napja, július 12-én hunyt el Fernando José "Corby" Corbató, amerikai tudós és kutató: a 93 évet élt szakembert a modern számítástechnika egyik legfontosabb alakjának tartják, aki több olyan technológia kifejlesztésében vett részt, amelyeket ma is alapvető fontosságúként használunk.

Hirdetés

Az 1926-ban, Kaliforniában született Corbató először a haditengerészetnél szolgált, majd két egyetemi diplomát szerzett és az MIT számítástechnikai központjába került. 1965-től, a professzori címének megszerzésétől nyugdíjazásáig itt dolgozott, munkásságát többek között az informatika Nobel-díjának nevezett Turing-díjjal jutalmazták. Ezt két olyan munkájával érte el, amelyek egyenként is kiemelkedően fontosak, de összefüggés is van köztük.

Egyrészt ő vezette azt a csapatot, amely 1961-ben kidolgozta a CTSS, avagy Compatible Time Sharing módszert, amely a számítógépek erőforrásainak megosztására irányult: ebből a koncepcióból később egy önálló operációs rendszer, a Multics is kifejlődött, amely aztán a nagygépes Unix rendszerek megszületését is inspirálta, majd később a Linux alapjául is szolgált.

Ezzel függött össze a második találmány: mivel a megosztott erőforrások miatt egy számítógépet már többen, többféle feladatra is használhattak, az addig szimplán bizalmi elven működő gyakorlat lassan kényelmetlenné vált. Ha egy gépet többen is használtak, elvben bármelyikük beleláthatott a többiek által generált adatokba, ezért Corbató kitalálta, hogy jelszavak használatával az egyes felhasználók levédhetik saját kis fiókjukat és a benne tárolt adatokat, így mindenki csak annyit láthat a gépből, amennyit saját jelszava alapján a rendszer engedélyez.

A védett felhasználói fiókokat azóta is mindenki használja a levelezéstől az operációs rendszereken át a netbankokig - tessék csak elképzelni, milyen is lenne az élet enélkül.

Érdekesség, hogy Corbató haláláig úgy fogalmazott, hogy a jelszavas védelem nem az ő ötlete volt, csupán egy olyan megoldást emelt át a számítástechnikába, amelyet az IBM már 1960-ban használt egy mechanikus alapú, repülőgépes helyfoglalásra szolgáló rendszerben. Maga az IBM viszont semmilyen jelét nem találja a dolognak, szóval örömmel adta vissza Corbatónak az elsőséget. Egyébként az első hackert is ez a találmány "termelte ki", 1962-ben ugyanis egy Allan Scherr nevű PhD-s egyetemi hallgató kipróbálta, mennyire nehéz megszerezni az eltárolt jelszavakat, ezek viszont akkoriban még sima szöveges formátumban csücsültek a gépeken, így könnyen megszerezte az általa vizsgált számítógépen található összes fiók hozzáférését - ezt egyébként arra használta, hogy a számára engedélyezett napi négy óránál tovább maradhasson a számítógép előtt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.