Hirdetés

Elkelt az internet forráskódja, valaki 5 millió dollárnál is többet fizetett érte



|

A hitelesített fájlokat NFT-ként, vagyis virtuális műtárgyként értékesítették egy aukciós házon keresztül.

Hirdetés

Sir Tim Berners-Lee a CERN munkatársaként készítette el 1991-ben azt a forráskódot, amely a mai, modern internet alapját jelenti. A világháló atyja soha nem kért munkájáért jogdíjat, így a technológia nyílt szabadalmú volt. Most viszont 30 évvel annak megalkotása után hatalmas vagyonért sikerült értékesítenie virtuális műtárgyként, vagyis NFT formájában a forráskódot.

Hirdetés

Az NFT az új tulajdonoshoz időbélyegzővel ellátva került, a fájlok összesen 10 ezer sor kódot tartalmaznak, illetve hozzájuk tartozik az első webböngésző, amivel meg lehet jeleníteni a HTML-dokumentumokat.

A forráskód atyja a Sotheby aukciós ház együttműködésével tudta eladni a történelmi digitális műalkotást. A kikiáltási ára 1000 dollár volt, végül 5 434 500 dollárért, vagyis nagyjából 1,6 milliárd forintért vásárolta meg az új tulajdonos.

Berners-Lee és felesége az aukcióból származó teljes összeget jótékonysági szervezeteknek ajánlotta, így ezek számára fogja átutalni az egyes részleteket a vevő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.