Hirdetés

Elképesztően ostoba indokból vádolják woke-sággal az Xboxot



|

Egyes politikai kommentátorok szerint az Xbox a woke propaganda eszköze lett, de úgysem találod ki, hogy miért.

Hirdetés

Habár már a világ többi részére is eljutott a jelenség, elsősorban még mindig az internet amerikai szegletére jellemző, hogy ádáz online véleményháborút vívnak egymással a "woke"-nak nevezett liberálisok és a magukat konzervatívként meghatározó ellentábor képviselői. A konfliktusnak mindkét oldalon megvannak a maga túlkapásai, ezúttal viszont az anti-woke erők bizonyították, hogy az emberi ostobaság nem ismer határokat.

A történet megértéséhez két hetet kell visszatekernünk az időben, amikor is a Microsoft bejelentette, hogy az Xbox konzolokon is elérhetővé teszi azt a Windows 11-ben debütált funkciót, melynek révén a gép csak azokban az órákban tölti le az esedékes frissítéseket, amikor a legnagyobb arányban van jelen megújuló forrásokból termelt energia az elektromos hálózaton. A cég pedig ezt úgy csomagolta, hogy, az Xbox lesz az első "karbontudatos konzol".

Hirdetés

Ezzel párhuzamosan a redmondiak alapértelmezetté tették azt a beállítást is, amely a kikapcsoláskor ténylegesen ki is kapcsolja a hardvert, mivel a Microsoft szerint így hússzor több energia spórolható meg, mint a 10-15 wattot fogyasztó hibernált üzemmódban. Ugyanakkor természetesen szó sem volt arról, hogy innentől kezdve kötelező a teljes leállítást választani, aki akarja, továbbra is kitarthat az alvó mód mellett.

Egy híroldal, a Blaze media mégis azzal a finoman fogalmazva is csúsztató, pontosabban szólva pedig egyenesen hazug címmel hozta le a hírt, hogy a klímaváltozás elleni harcra hivakozó Microsoft "kényszeríteni fogja" a játékosokat az Xboxuk kikapcsolására. Ezt a cikket osztották tovább egyes konzervatív kommentátorok és politikusok, arra jutva, hogy a Microsoft bizony támadást indított a vásárlói ellen.

Ahogy a PC Gamer felhívta rá a figyelmet, Ted Cruz texasi szenátor arról tweetelt, hogy a liberálisok előbb a gáztűzhelyeinket, majd a kávénkat, most pedig az Xboxot vették célba. A Young America's Foundation nevű konzervatív ifjúsági szervezet egyenesen azt írta, hogy a "woke brigád" a klímaváltozás nevében rátámadt a videojátékokra, egy republikánus kongresszusi képviselő, Troy Nehls pedig arról vizionált, hogy "ők", vagyis a woke ellenség el akarja venni az Xboxot az emberektől.

A legjobban azonban talán a jobboldali Fox News hírcsatorna műsorvezetője, Jimmy Failla lovallta bele magát az "energiahatékonysági beállítás = propaganda" narratívába, úgy értelmezve a hírt, hogy a woke tábor az Xbox menüjében settenkedve gyerekeket toboroz a "'klímapolitika" (?) számára.

Ha nagyvonalúan el is tekintünk attól, hogy a tudományosan bizonyított klímaváltozás és az energiatakarékosság aligha klasszikus woke-témák, akkor is meg kell ismételnünk, hogy az egész felháborodás egy szabadon módosítható beállítási lehetőség miatt pattant ki, ami a legrosszabb esetben is csak spórol az Xbox tulajdonosainak.

Érdekesség, hogy az elmúlt napokban ez már a második eset, amikor egyesek alaptalanul kiáltottak woke farkast: nemrég a Pink Floyd együttest vádolták meg az LGBTQ-propaganda terjesztésével az 50 évvel ezelőtt megjelent szivárványos albumborítójuk miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.