Hirdetés

A Google sokkal több adatot gyűjt rólad, mint azt valaha gondoltad



|

A Google szervereire ötvenszer több adatot továbbít a felhasználókról a Chrome Androidon, mint a Safari iOS-en.

Hirdetés

Douglas Schmidt, a Vanderbilt Egyetem egyik professzora azt állítja, hogy a Google szerverei tízszer több felhasználói adatot gyűjtenek be egy használaton kívüli androidos okostelefonról, mint amennyit az Apple szerverei egy használaton kívüli iPhone készülékről. 

Hirdetés

A kutatások szerint a tétlen állapotban lévő androidos okostelefonon igen aktív a háttérben a Chrome böngésző, ami 24 óra alatt 340 alkalommal küld helyadatokat a Google-nek. Vagyis óránként 14-szer. Ez éppen ötvenszer több, mint ahány alkalommal egy tétlen iPhone Safari böngészője továbbít adatokat a Google-nek. Az androidos eszközök 4,4 MB adatot továbbítanak naponta a Google szervereire, hatszor annyit, mint az iPhone-ok. 

A jelentés legrémisztőbb része az, hogy a Google adatgyűjtésének legnagyobb része akkor zajlik, amikor a felhasználó nem is használja aktívan az okostelefonját. Az óriás sokkal több adatot gyűjt be a felhasználókról, mint azt valaha gondoltuk

Mindehhez hozzátartozik, hogy jelenleg több mint 2 milliárd embernek van androidos okostelefonja, és a Google a névtelen adatokkal, valamint a begyűjtött információkkal bárkiről könnyedén létre tud hozni rémisztően pontos profilokat (ha akar). Ezeknek hála kitalálja, hogy mi érdekel minket, és testre szabott hirdetéseket jelenít meg előttünk. A Google a pontos földrajzi adatokból azt is tudja, hogy éppen sétálunk, futunk, buszon vagyunk, biciklizünk vagy repülünk. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.