Hirdetés

Elkerülhetetlen az újabb cybertámadás



|

A szakértők szerint elkerülhetetlen és egyben megállíthatatlan a következő súlyos cybertámadás.

Hirdetés

A napokban egy zsarolóvírus néhány óra alatt világméretű katasztrófát és pánikot okozott, és bár a Microsoft példás gyorsasággal és hatékonysággal reagált, a veszélynek közel sincs vége. Ami azt illeti, a biztonsági szakértők szerint az újabb cybertámadás elkerülhetetlen, ha pedig bekövetkezik, akkor megállíthatatlan lesz. 

Hirdetés

A pénteki támadás több mint 125 000 számítógépes rendszert érintett, a MalwareTech fedőnév alatt működő brit biztonsági szakértő - aki az első hullám megállításában segédkezett - szerint azonban már hétfőn jöhet a következő hullám

A kártevő több mint 100 országot érintett. Nagy-Britanniában 48, Skóciában 13 egészségügyi intézményt bénított meg, több helyen kénytelenek voltak lemondani a tervezett műtéteket és beavatkozásokat, a mentőket máshová irányították. Szombatra a helyzet nagyrészt rendeződött. Eközben Franciaországban leálltak a Renault gyárai, megfertőződött az orosz kormányzat 1000 gépe, spanyol telekomcégek és az amerikai FedEx is bajba kerültek. 

A támadók 300 dollárnyi összeget követeltek Bitcoinban a felhasználóktól - a BBC elemzői szerint a hackerek több mint 22 080 fontot gyűjtöttek be már az elején. 

A szakértők szerint kritikus fontosságú a rendszerek patch-elése, ugyanis a következő támadást nem lesznek képesek megállítani. Ebben az "üzletben" rengeteg pénz van, a támadóknak nincs okuk leállni, és csak minimális erőfeszítésükbe került átalakítani a kódot, és ismét lecsapni. Erre már hétfőn sor kerülhet. 

A támadók valószínűleg rövid idő alatt felturbózzák a WannaCrypt kártevőt, amelyet utána senki nem lesz képes megállítani a korábbi módszerrel. Az egyetlen védelmet a patchek telepítése jelenti. A szakemberek szerint mivel a támadás egyszerű volt és nem elég kifinomult, a háttérben egy amatőr vagy több amatőr ember állhat, kormányzati szál nincs a történetben. 

Miközben az Europol példa nélküli cybertámadásként kezeli a történteket, a nyomozók dolgoznak az áldozatok megsegítésén, valamint az elkövetők felderítésén és bíróság elé állításán. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.