Hirdetés

Elkészült a fájdalmat is érző, mesterséges bőr - jöhetnek az emberszerű robotok?



|

Nem csak a robotikában lehet nagy szerepe annak a mesterséges bőrnek, ami már a fájdalomra is képes reagálni.

Hirdetés

A mesterséges bőr, mint fejlesztés, nem csak azért érdekes, mert néhányan humanoid jellegű robotokat akarnak létrehozni, amelyek félelmetesen hasonlítanának az élő emberekre. A technológiának a protézisek terén is nagy szerepe lenne például.  A gond viszont az, hogy az érintésre bár tud reagálni a mesterséges bőr, de egyik sem reagál úgy a fájdalomra, ahogyan egy valódi ember teszi. Pedig ez a robotoknál és a protéziseknél is fontos tényező. Az ausztrál RMIT Egyetem szakemberei azonban nagy áttörést értek el, amelynek hála a mesterséges bőr érzékenyebb lehet. 

Hirdetés

Sikeresen létrehoztak ugyanis egy olyan mesterséges bőrt, ami éppúgy képes reagálni a fájdalomra, mint az igazi bőr. Az újdonság közel azonnali visszajelzést ad minden olyan helyzetben, amikor nyomás vagy hőmérséklet éri olyan mértékben és szinten, amire egy ember már felkiáltana. Az új mesterséges bőr nyújtható, és nagyon vékony elektronikus részekből, oxidokból és biokompatibilis szilikonból épül fel. 

Képes továbbá érzékelni a hőmérsékletet, kívülről memóriacellákkal látták el. A megoldás annyira érzékeny, hogy meg tudja különböztetni a tűszúrást és a nagyobb döfést is. A dizájn a neuronokat, idegpályákat és receptorokat igyekszik másolni, amik az emberi érzékeket irányítják.

A projekt igen távol áll még attól, hogy kész termékek használják fel, de a kutatók szerint egy karprotézis a jövőben sokkal jobb lehetne ennek hála, illetve a veszélyek elkerülésében is segítene az érintett embereknek. A robotok az emberszerű külső miatt pedig kevésbé lennének megfélemlítőek - vagy talán pont fordítva? Nehéz kérdés, és ha a társadalom rosszul reagál majd az effajta robotokra, akkor sosem tudjuk meg. Az egészségügy viszont tényleg hasznát veheti a fejlesztéseknek, és a kutatók reményei szerint akár az átültetett szöveteket is kiválthatják ezzel a megoldással. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.