Hirdetés

Ellened fordíthatja a vírusirtód ez a különösen veszélyes sérülékenység



|

Több közkedvelt vírusirtó is alkalmas arra, hogy visszaéljenek velük, de azért vannak kivételek is.

Hirdetés

Tisztában vagyunk vele, hogy laikusként nem könnyű kiigazodni az elérhető vírusirtók tengerében, ezért korábban az egyéni szempontokat is figyelembe véve igyekeztünk áttekinteni a legjobb választási lehetőségeket.

Azt azonban semmi sem garantálja, hogy időközben nem kerül elő egy új sebezhetőség, ami befolyásolja a preferenciákat, most pedig több ismert vírusölő neve is felvetődött egy friss jelentésben, amely egy különösen veszélyes támadási formát részletez.

A beszámolót a SafeBreach kiberbiztonsági cég szakértője, Or Yair jegyzi, és az "Aikido" nevű sérülékenységet részletezi. Az elnevezés nem véletlen, a sebezhetőség ugyanis az 1920-as években megszületett japán harcművészethez hasonlóan nagyban épít az ellenfél erejének a saját előnyünkre történő kihasználására.

Hirdetés

A vírusirtók esetében ezt az erőt a tetszőleges fájlok törlésének képessége jelenti, amit a rossz szándékú aktorok végső soron a teljes merevlemezünk lepucolására is bevethetnek. Ehhez csak különböző praktikákkal össze kell zavarniuk a szoftvert, hogy az a létfontosságú rendszerfájlokat vegye célba. Az ilyen, adatok törlésével járó támadásokat "wipernek" nevezik, és gyakran jutnak szerephez az államok közötti kiberhadviselésben.

A jelentés szerint az Aikido révén olyan népszerű vírusirtók fordíthatók a felhasználóik ellen, mint a Microsoft Defender, a Defender for Endpoint, a SentinelOne EDR, a TrendMicro Apex One, az Avast és az AVG, míg a Palo Alto, XDR, Cylance, CrowdStrike, McAfee és a BitDefender esetében nem sikerült véghez vinni a támadást.

Yair ugyanakkor azt írja, hogy valószínűleg több sérülékeny vírusirtó is lehet, csak még nem találta meg a módját, hogy rávegye őket a törlésre.  A szakértő összességében "a következő generációs wiperként" jellemzi az Aikidót, amit különösen veszélyessé tesz, hogy gyakorlatilag felfedezhetetlen, és nem igényel magas szintű hozzáférési jogosultságot az operációs rendszerhez.

A sérülékenységgel kapcsolatos anyagot a GitHubon is elérhetővé tették, ide kattintva lehet böngészni a fájlokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.