Hirdetés

Élőben nézhette a világ, ahogy a NASA műholdja karambolozott egy aszteroidával|

Sikeresen lezárult az Armageddon című filmet idéző DART-küldetés.

Hirdetés

A NASA egyik legizgalmasabb folyamatban lévő küldetése a tavaly novemberben elindított DART-misszió (Double Asteroid Redirection Test, Dupla Aszteroida-eltérítő Teszt), melynek keretében egy 250 millió dolláros műholdat vezettek bele egy 163 méteres átmérőjű aszteroidába, a Földtől 11 millió kilométerre található Dimorphosba.

A Johns Hopkins Egyetemmel közösen előkészített, 10 évnyi munkát megkoronázó becsapódásra ma hajnalban, 1 óra 14 perckor került sor, a világ pedig élőben követhette az űrbéli karambolt.

A kísérlet védelmi célokat szolgál, vagyis azt vizsgálja, hogy módosítható-e egy ilyen akcióval a Föld felé tartó aszteroidák pályája. A Dimorphos egy kettős rendszer tagja, vagyis egy nagyobb égitest, a 780 átmérőjű Didymos körül kering, amelyet közel 12 órán át tart megkerülnie.

Hirdetés

A NASA azt fogja vizsgálni, hogy az 570 kg-os műhold okozta erőhatás elég volt-e ahhoz, hogy kimutathatóan befolyásolja a gízai piramisokhoz hasonló méretű Dimporhos keringési pályáját.

Az aszteroidához közelítő DART fedélzeti kamerája másodpercenként egy fotót küldött az elé táruló látványról, így az alábbi videóban 1 óra 16 perctől kiváló minőségben láthatók a kamikaze-szatellit utolsó pillanatai, a képeket pedig egy külön weboldalon is közzétette a NASA.

A következő napokban további fotókat is kapunk majd, a DART-ot ugyanis egy olasz műhold, a LICIACube (Light Italian CubeSat for Imaging Asteroids) is elkísérte, amelynek az volt a feladata, hogy dokumentálja az ütközés utóéletét. Arra pedig, hogy sikerült-e a pályamódosítás, a Dimorphos további megfigyelésével fog fény derülni, de a tudósok már azt is diadalként értékelnék, ha 73 másodperccel lerövidülne a hatalmas szikla keringési ideje.

Ez ugyanis a számítások alapján már elegendő lenne ahhoz, hogy ha az aszteroida most a bolygónk felé tartana, végül mégis elkerüljük a becsapódást. Az irányított ütközés csak az egyik módszer, amivel a NASA bolygóvédelmi részlege dolgozik, az űrhivatal emellett annak a lehetőségeit is vizsgálja, hogy miként lehet koncentrált ionsugarakkal, vagy vontatással eltéríteni a Földre veszélyt jelentő aszteroidák pályáját. A jó hír, hogy a mérnököknek nincs okuk a sietségre, a következő 100 évben ugyanis előreláthatólag nem téved felénk olyan kavics, ami armageddoni értelemben vett beavatkozást igényelne.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.