Hirdetés

Elon Musk akár bíróságra is mehet egy tweetje miatt



|

A Twitter tulajdonosa egy kirúgott alkalmazottal kapcsolatos megjegyzései miatt került a kritikák kereszttüzébe.

Hirdetés

Elon Musktól már megszokhattuk, hogy nem megy a szomszédba egy jó kis botrányért, a Twittert tavaly 44 milliárd dollárért kénytelen-kelletlen felvásárló mogul azonban most valószínűleg túl messzire ment. A BoingBoing számolt be róla, hogy Musk egy, a cégtől elbocsátott, kerekesszékes alkalmazottról írt meglehetősen érzéketlen dolgokat.

Az elbocsátott alkalmazott, az izlandi Haraldur "Halli" Thorleifsson korábban egy izlandi ügynökség alapítójaként dolgozott, a cégét azonban felvásárolta a Twitter. Nemrég azt tapasztalta, hogy nem tud belépni a munkahelyi számítógépére, ezért megkérdezte a cég HR-esét, hogy miért történik ez, illetve hogy mi a helyzet a munkaviszonyával. Ahogy a Twitteren írta, rajta kívül a cég körülbelül 200 további alkalmazottjával is hasonló történt.

Hirdetés

Miután 9 napig nem kapott választ, a Twitter nyilvánossága előtt kérdezte meg Elon Musktól, hogy mi a helyzet az állásával. A milliárdos nem a neki adott válaszban, hanem egy Alex Cohen nevű felhasználónak írt tweetjében a következőt állította Thorleiffsonról:

"Valójában ez a csávó (akinek komoly magánvagyona van) semmilyen konkrét munkát nem végzett, ürügyként pedig arra hivatkozott, hogy az állapota miatt nem tud gépelni, közben pedig folyamatosan írta a tweeteket. Az ilyesmit nem tudom tisztelni."

A valóság ezzel szemben az, hogy Thorleiffson úgynevezett izomdisztrófiában szenved, amely az izmok sorvadását okozza, a férfi emiatt kerekesszékkel közlekedik. Emellett azt is kiderítették róla, hogy Musk állításával szemben egy munkáscsalád leszármazottja, aki egyébként önkéntes különadókat fizet Izlandon és kerekesszékesek által használható rámpák építésével is foglalkozik.

Musk fenti tweetje pedig valószínűleg a mozgáskorlátozással és/vagy más fogyatékkal élőket védő Americans with Disabilities Act (ADA) nevű törvény megsértésének tekinthető.

A történetben további csavar, hogy Musk később személyesen is beszélt Thorleiffsonnal, ami során kiderült, hogy egyáltalán nem volt igaz, amit a milliárdos korábban állított, azaz hogy a férfi ne végezné el a munkáját.

Emiatt Musk bocsánatot kért tőle és visszahívta a Twitterhez dolgozni. Thorleiffson egyelőre fontolgatja az ajánlatot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.