Hirdetés

Elon Musk annyira szereti a Twittert, hogy be is vásárolt belőle



|

A milliárdos közel 10%-os tulajdonrészt szerzett a kedvenc közösségi oldalából, és már azt is sejteni lehet, hogy mihez kezd a befolyásával.

Hirdetés

Aki rendszeresen olvassa a híreket, az valószínűleg akaratlanul is találkozik vele, hogy Elon Musk éppen mit posztolt a Twitteren, hiszen a Tesla és a SpaceX alapítója többnyire a mikroblogon tárja a világ elé a gondolatait.

Ha csak az utóbbi időszak termését nézzük, itt hívta ki párbajozni Vlagyimir Putyint, itt dohogott egy sort a burjánzó streaming-platformok miatt és a kanadai miniszterelnököt is a Twitteren hasonlította Hitlerhez. Most viszont emelte a tétet, és nem csak a szorgos posztolással fejezte ki a platform iránti elkötelezettségét, hanem jelentős tulajdonrészt is vásárolt belőle.

Hirdetés

Az üzletre abból a jelentésből derült fény, amit az amerikai tőzsdefelügyelethez, a SEC-hez nyújtott be a közösségi oldal. A dokumentáció szerint Elon Musk 73 486 938 Twitter-részvényt vásárolt kb. 2,9 milliárd dollár értékben, amivel a birtokába került a vállalat mintegy 9,2%-a. Hogy érezzük az arányokat, ez még az alapító Jack Dorsey és az eddigi legnagyobb tulajdonosként számon tartott The Vanguard Group részesedését is felülmúlja.

S hogy mi lehet a nagybevásárlás célja? Erre találó módon a milliárdos twitteres aktivitásából következtethetünk. A dél-afrikai származású mágnás ugyanis március 25-én megszavaztatta a 80 milliós követőtáborát, hogy a Twitter szigorúan betartja-e a szólásszabadság elvét. A válaszadók 70 százaléka - minden bizonnyal a közösségi oldal moderálási szabályai miatt - nemmel felelt, amin felbátorodva Musk is kinyilvánította a saját véleményét.

Másnapi keltezésű bejegyzésében kijelentette, hogy mivel a Twitter mára a világ kvázi-főtereként szolgál, komolyan aláássa a demokráciát az a hozzáállás, ahogy a platform a szólásszabadságot kezeli. Ennek alapján pedig úgy tűnik, hogy a milliárdos nem puszta befektetési céllal vásárolta be magát a vállalatba, hanem befolyást szeretne gyakorolni a szolgáltatás működésére.

Annál is inkább, mert korábban azt állította, hogy a hasonló befektetések nem játszanak nagy szerepet a vagyona menedzselésében, mivel többnyire a saját érdekeltségeiben fialtatja a vagyonát. A Twitter-részvények árfolyamának mindenesetre jót tett a fejlemény, a bevásárlás hírére ugyanis 25%-ot erősödött a madaras papírok árfolyama.

Két szempontból is érdekes lesz látni, hogy mihez kezd Elon Musk az újdonsült pozíciójával. Egyrészt a Twitter még a jelenlegi moderálási szabályok mellett is rengeteg kritikát kap, hogy nem elég szigorú a választások idején keringő álhírek elleni fellépésben, másrészt Musk már többször is kihúzta a gyufát a tőzsdefelügyeletnél, amiért a twitteres aktivitásával befolyásolta a Tesla-részvények árfolyamát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.