Hirdetés

Elon Musk befűtött az Apple-nek, szavazással hergel a cég ellen a Twitteren



|

A milliárdos szerint azt Apple megfenyegette, hogy kitiltja a Twittert az App Store-ból.

Hirdetés

Az Apple és Elon Musk viszonya sosem volt túl rózsás, amely elsősorban a Tesla és az almás cég közötti munkaerő-elszívásban gyökerezik, amit az is fokoz, hogy a pletykák szerint a cupertinóiak is egy saját elektromos autón dolgoznak.

Most pedig a Twitter kapcsán kerültek összetűzésbe a felek, amelyet felvásárolva Musk lazább moderációt hirdetett, ám nem biztos, hogy az Apple jó szemmel fogja nézni ezt.

A mikroblog újdonsült tulajdonosa ugyanis nemrég arról posztolt, hogy az iPhone gyártója megfenyegette őket a Twitter-alkalmazás kitiltásával az App Store-ból, ám azt nem árulta el nekik, hogy milyen alapon. Egy másik bejegyzésben pedig azt állítja, hogy az Apple nagyrészt leállította a twitteres hirdetéseit (amivel egyébként messze nem lenne egyedül a cég), a végére pedig beszúrt egy költői kérdést is, mely szerint a vállalat valójában gyűlöli az amerikai szólásszabadságot.

Hirdetés

De Musk nem állt meg ennyinél: arra is szakított időt, hogy az Apple által az App Store áruházban szedett 30%-os jutalékot kritizálja, az internet "rejtett adójának" nevezve azt, majd egy szavazást is elindított arról, hogy a cupertinóiaknak nyilvánosságra kellene hozniuk az összes olyan cenzúrázási lépést, amely érinti a vállalat ügyfeleit. Cikkünk írásakor 1,7 millió voks után 85%-os többségnél jártak az igenek.

A milliárdos mostanában nagyon rákapott a szavaztatásra, az elmúlt napokban Donald Trump visszaengedéséről, majd a korábban letiltott fiókok tömeges feloldásáról is így döntött. Az Apple üzleti döntéseire ugyan vélhetően nem lesz hatással a twitterezők véleménye, de az tény, hogy a moderációt lazítani igyekvő Musk joggal tart a cupertinóiak akadékoskodásától.

Egy november 15-i interjúban ugyanis Tim Cook, az Apple vezetője arról beszélt, hogy a Twittertől kapott tájékoztatás alapján az eddigi moderáció fenntartására számít, aminek azért van jelentősége, mert az App Store üzemeltetője már korábban is kényszerített ki változtatásokat az áruház fenntartásából eredő hatalmánál fogva. Az elmúlt években például a konzervatív Parlernek és a Donald Trump által gründolt Truth Socialnek kellett igazodnia az Apple (és a Google) moderációs igényeihez, őket megelőzően pedig a Discord és a pornó-gondokkal küzdő Tumblr is lefutotta a maga köreit a maradásért.

Ha pedig a Twitter tényleg kitiltásra kerül, az végső soron egy új szereplőt hozhat az okostelefonok piacán, mivel Musk egy minapi tweetben nyilvánosan is beígérte ezt.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.