Hirdetés

Elon Musk beperli a repülőgépét követő Twitter-bot fejlesztőjét



|

Egy utcai incidenst követően végleg betelt a pohár a milliárdosnál.

Hirdetés

Még januárban számoltunk be az akkor 19 éves Jack Sweeneyről, aki több más közismert figura mellett Elon Musk repülőgépének mozgását is élőben "közvetítette" a Twitteren keresztül, amihez a nyilvánosan elérhető repülési adatokat használta fel.  Muskot nem igazán nyűgözte le a dolog, és 5000 dollárt ajánlott az ElonJet néven futó fiók lelövéséért, ám Sweeney inkább 50 ezret kért volna, amit a milliárdos már túl soknak tartott, és megszakította az alkudozást.

A téma legutóbb novemberben került elő, amikor Musk immáron a Twitter új tulajdonosaként arról posztolt, hogy a szólásszabadság iránti elkötelezettsége jeléül még az ElonJet-botot sem fogja lelőni, holott az biztonsági kockázatot jelent számára. A jelek szerint viszont csak eddig tartott a türelem, nemrég ugyanis elérhetetlenné vált a szóban forgó fiók, a mágnás pedig egy pert is kilátásba helyezett.

Hirdetés

Musk a saját Twitter-profilján tudatta, hogy innentől személyes adatok illetéktelen nyilvánosságra hozatalaként (doxxing) és a fizikai biztonságra vonatkozó szabályok megsértésekén kezelik a valós idejű helyadatokat közlő fiókok üzemeltetését, bárkit is kövessenek. Az új szabály nem érinti azokat, akik némi késéssel osztják meg a helyadatokat, mivel Musk szerint ez nem veszélyes a célszemélyekre nézve.

A milliárdos egy nem sokkal később megosztott posztban közölte, hogy jogi lépéseket is tesz "Sweeney és az olyan szervezetek ellen, amelyek támogatták a családja bántalmazását". Musknál az verte ki a biztosítékot, hogy az este folyamán egy ismeretlen illető elállta a Lil Nas X nevű rapper autójának útját Los Angelesben, mert azt gondolta, hogy a milliárdos ül a járműben. Az esetről egy videót is posztolt:

Cikkünk írásáig a rapper nem erősítette meg a sztorit, illetve az sem világos, hogy az elkövető pontosan miből következtetett arra, hogy Elon Musk útját állja el, így egyelőre nem érdemes készpénznek venni a Twitter-vezér által leírtakat.

Az viszont bizonyos, hogy Musk manapság joggal lehet paranoiás, hiszen rengeteg kritika éri a Twitternél levezényelt döntései (pl. több ezer alkalmazott kirúgása, Donald Trump és letiltott személyek feloldása, a hitelesítési jelvények megvásárolhatóvá tétele) miatt. Az üzletember nemrég arról beszélt, hogy akár le is lőhetik, néhány nappal később pedig kifütyülte a közönség, amikor egy ismert komikus, a szólásszabadság ügyében szintén rendszeresen felszólaló Dave Chapelle műsorában vendégszerepelt.

Ami Sweeneyt illeti, a BuzzFeednek nyilatkozva a fejlesztő azt mondta, hogy más platformokon fogja folytatni követőbotok üzemeltetését (mások mellett Jeff Bezosra és Bill Gatesre is ráállított egy algoritmust), és hogy küzdeni szándékozik Musk ellen, amit immáron a bíróságon lesz kénytelen folytatni, ha a milliárdos beváltja a fenti fenyegetést.   

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.