Hirdetés

Elon Musk szerint az egyetem csak szórakozásra való



|

Már megint jött egy trollkodó kijelentés az embertől, aki egyszerre Vasember és beszívott kettyós. És azért egyetemre is járt. Lehet, hogy onnan tudja mindezt?

Hirdetés

Elon Musk fura figura, ezt nagyjából már azok is tudják, akik nem ásták bele magukat túlzottan a Teslák vagy épp a SpaceX fejlesztések híreibe. A milliárdos, feltaláló, tucatnyi különféle világmegváltó projektet elindító üzletember hol megreformálja az autózást vagy az űrkutatást, hol óriási alagutakat fúr a városok alá, de máskor meg olyan megnyilvánulásai vannak, mintha elgurult volna a gyógyszere. A fura figura most épp a Satellite 2020 nevű koncerencián vett részt egy panelbeszélgetésen, ahol az utolsó szakaszban a közönség tehetett ffel neki kérdéseket. Ezek egyike arról szólt, hogyan tehetnék olcsóbbá az egyetemi oktatást maguk az oktatási intézmények, vagy akár nagyvállalatok, ezáltal lehetőséget adva a tanulásra azoknak is, akik anyagilag vagy egyéb körülményeik miatt nem engedhetik meg maguknak a felsőoktatást.

Hirdetés

Musk erre váratlan válasszal reagált, amit már erősen is indított. "Nem kell ahhoz egyetem, hogy megtanulj dolgokat" - mondta, majd azt kezdte fejtegetni, hogy a modern világban az információ már szabadon elérhető. Szerinte az egyetem nem más, mint "egy adagnyi idegesítő házi feladat", és a felsőoktatási intézmények egyetlen előnye, hogy a fiatalok saját korosztályuk tagjaival tölthetnek még egy kis időt azelőtt, hogy beszippantanák őket a munkahelyek. A válasz fő üzenetét jól össze is foglalja a milliárdos alábbi mondata:

"Szerintem az egyetemek arra valók, hogy szórakozzunk, valamint hogy bebizonyítsuk, hogy képesek vagyunk elmosogatni, de a tanulásra nem igazán alkalmasak."

A Teslánál Musk szerint nem az a lényeg egy új kolléga felvételekor, hogy rendelkezik-e diplomával, szerinte abszurd lenne ilyesmit kérni. Megemlítette, hogy olyan nagy nevek, mint Bill Gates, Steve Jobs vagy az Oracle vezetője, Larry Ellison mind idő előtt hagyták ott az egyetemet azért, hogy saját útjukat járják. Ami az egyetemi diplománál fontosabb a kattant Vasember szerint, az "annak bizonyítéka, hogy valami egyedi képesség birtokában vagy". Márpedig egy diploma még nem ezt mutatja meg.

Mondjuk Elon Musk azért elvégezte az egyetemet: két évet járt a Kingstonban található Queen's Universityre, majd a Pennsylvania Universityre váltott, ahol fizikából és közgazdaságtanból szerzett diplomát (valamint 100 000 dolláros diákhitelt pakolt maga alá). Az viszont tény, hogy a Stanford PhD programját nem fejezte be: mindössze két napot töltött a kalifforniai egyetemen, majd inkább megcsinálta első cégét Zip2 néven. Ez elég jól sikerült, és még a diákhitelt is bőven vissza tudta belőle fizetni, hiszen 1999-ben laza 22 millió dollárért adta el a vállalatot a Compaq-nak (amely azóta a HP része). Utána pedig jött a Tesla, a SpaceX és az összes többi. Mindenesetre a fenti kijelentések esélyesen nem segítik azt, hogy valamelyik egyetem díszdoktorrá avassa a milliárdos trollt...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.