Hirdetés

Elon Musk gyakorlatilag elismerte, hogy a Twittert megzsarolták, ezért korlátozta a török ellenzék bejegyzéseit



|

Musk elég indulatosan közölte, hogy igen, engedett a zsarolásnak.

Hirdetés

Törökországban jelenleg is kulcsfontosságú választás zajlik, ennek kapcsán derült ki, hogy bizonyos tartalmak elérhetőségét korlátozták a Twitteren, gyakorlatilag cenzúrázták őket. Egészen pontosan nem lehetett tudni, hogy milyen twitteres tartalmakról is van szó, de a platform mögött álló Elon Musk gyorsan tisztázta a helyzetet, és megdöbbentően őszintén fogalmazott. 

Mindezt egy választweetben ejtette meg, melyben egy, a témát firtató újságíró bejegyzésére reagált.

Hirdetés

Musk itt némi sértegetés után konkrétan elismerte, hogy választaniuk kellett, vagy korlátozzák bizonyos tartalmak elérését, vagy pedig az egész országban elérhetetlen lesz a Twitter. Ebből nem nehéz összerakni, hogy Recep Tayyip Erdoğan elnök jelenlegi kormánya állította válaszút elé Muskot, és ez nem az első ilyen eset. Idén februárban, a törökországi földrengések után megszaporodtak a Twitteren a kormányt kritizáló bejegyzések, erre válaszul pedig a Twitter weboldala és alkalmazása tiltólistára került a nagy török internetszolgáltatóknál. 

Elon Musk ugyebár minden körülmények között a szólászabadság mellett szokott érvelni, éppen ezért is tartják most sokan elfogadhatatlannak azt az üzleti kompromisszumot, amit az említett lekorlátozott bejegyzések kapcsán meglépett. Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója például saját korábbi döntésüket hozta fel járható útként. A Wikipedia ugyanis anno nem engedett a fentihez hasonló nyomásgyakorlásnak, és végül nyert is a török legfelsőbb bíróságon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.