Hirdetés

Elon Musk is beleszállt az Apple-be



|

A milliárdos rendkívül túlzónak tartja az App Store-ban szedett jutalék mértékét.

Hirdetés

Az elmúlt években kiemelt figyelmet kapott az Apple és a Google azon gyakorlata, hogy 30%-os jutalékot szednek az iOS-es és androidos alkalmazásboltjaikban lebonyolított vásárlások után. Az eljárás leghangosabb ellenzője az Epic Games, amely 2020-ban még pert is indított a vállalatóriások ellen.

Most pedig Elon Musk is beleállt a témába, a Twitteren adva hangot az Apple jutalékrendszerével kapcsolatos heves ellenérzéseinek.

Hirdetés

A milliárdos azt írja, hogy az App Store jutalékrendszere olyan, mint egy 30%-os adó az interneten, s hogy ez így "határozottan nem oké". Egy második tweetben pedig azt is hozzátette, hogy a levont összeg mértéke szó szerint 10-szer magasabb, mint amekkorának lennie kellene.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a kritikák hatására a cupertinóiak korábban bevezették a Small Business Programot, melynek értelmében tavaly január óta már "csak" 15%-os jutalékot von azoktól a fejlesztőktől, akiknek az éves bevétele nem éri el az 1 millió dollárt. Musk és az Apple rivalizálása viszont nem ma kezdődött, s vélhetően ez az oka annak, amiért most a Google sem kapta meg a magáét.

Az Apple és a Tesla éles versenyt folytat a munkaerőért, ami odáig fajult, hogy a mágnás 2015-ben "Tesla-temetőként" jellemezte az almás céget, mert szerinte mindenki ott köt ki, akinek nem sikerül megmaradnia az autógyárnál. Tavaly pedig burkoltan a cupertinóiak zárt ökoszisztémáját is kritizálta, amikor a Tesla-töltők hozzáférhetősége kapcsán arról beszélt, hogy "egyes más vállalatokkal" ellentétben ők nem akarnak fallal körülvett kerteket létrehozni a versenytársaik kiszorítására.

Emellett évek óta pletykálják, hogy az Apple saját elektromos autót fejleszt, így Musk közvetlenül is szembe kerülhet a Tim Cook-vezette céggel. Addig pedig a Twitter miatt is lesz miért balhézniuk, hiszen a milliárdos most készül felvásárolni a közösségi oldalt, amely a Twitter Blue előfizetés képében szintén kínál alkalmazáson belüli vásárlást, vagyis kénytelen megfizetni a 30%-os App Store- és Play Áruház-adót.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.