Hirdetés

Elon Musk is jegyet váltott Richard Branson űrrepülőjére



|

A jelek szerint csak Jeff Bezos szívta mellre a brit mogul űrkalandját.

Hirdetés

Izgalmas fordulatot vett a világűr felé kacsintgató milliárdosok versengése, amikor az Amazon-alapító Jeff Bezosra rákontrázva a Virgin csoporttal dúsgazdaggá vált Richard Branson bejelentette, hogy mégis ő lesz az első, aki megteszi a a nagy utat.

A 70 éves üzletember a napokban be is váltotta az ígéretét, miután a Virgin Galactic VSS Unity nevű gépének utasaként 86 km-es magasságig, a világűr NASA által elismert határáig merészkedett, ahol 6 percet töltött súlytalanságban.

Hirdetés

A július 20-án induló Jeff Bezos űrvállalata, a Blue Origin persze nem tapsolt a teljesítménynek, s a kilövés előtt arról posztolt a Twitteren, hogy "a világ lakosságának 96 százaléka számára" a Kármán Tódor által kiszámolt 100 km-es határ, azaz a Kármán-vonal jelenti a világűr határát.

A Blue Origin bejegyzése ráadásul nem csak arra utalt, hogy Branson nem is lesz igazi űrturista, de olyan dolgokat is felemlegetett, mint hogy a rivális űrrepülője károsítja az ózonréteget, és még az ablakai is kicsik.

A saját űr-álmokat dédelgető harmadik milliárdos, Elon Musk viszont sokkal jobban viselte a történteket, a Virgin Galactic közleménye szerint ugyanis a dél-afrikai mogul már vásárolt is egy jegyet a cég űrrepülőgépére.

A felek közeledése nem előzmények nélküli, a kilövésre készülve ugyanis Branson egy Muskkal közös fotót posztolt a Twitteren, a The Sunday Timesnak pedig úgy nyilatkozott, hogy a SpaceX alapítója barátságos volt vele, és jó repülést kívánt neki.

A példás harmónia nagy valószínűséggel annak is köszönhető, hogy Musk és Branson érdekeltségei valójában nem közvetlen konkurensek. A Virgin Galactic egy kifejezetten űrturizmusra létrehozott szolgáltatás 250.000 dolláros jegyekkel, a brit milliárdos másik cége, a Virgin Orbit pedig kisebb műholdak pályára állításán munkálkodik.

Ezzel szemben a SpaceX műholdas internettel árasztja el a Földet, nagy teherbírású rakétákat fejleszt, az űrturizmus terén pedig messzebbre céloz: a Holdhoz vinné el a tehetős érdeklődőket. Mindazonáltal még a különbségek tükrében is figyelemre méltó, hogy Musk befizetett a Virgin Galactic űrugrására, ami őt ismerve hatalmas médiaesemény lesz, ha tényleg sor kerül rá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.