Hirdetés

Elon Musk mégsem ül be a Twitter igazgatótanácsába, nehéz kitalálni, mit tervez a részesedésével

|

Többször frissítette Elon Musk a Twitterben való részvényvásárlásához kötődő nyilatkozatot, amiből nehéz megítélni, mi a terve a jövőben a cég kapcsán.

Hirdetés

Nemrég a majdhogynem folyamatos posztolásnál jóval magasabb szintre lépett Elon Musk kapcsolata a Twitterrel, mikor egy jókora részvénycsomagot vásárolt a közösségi média-platformban a Tesla és a SpaceX tulajdonosa. Már akkor úgy tűnt, hogy befektetését a cég működésének befolyásolására szeretné majd használni, de amíg elsőre úgy gondoltuk, hogy ezt inkább zárt ajtók mögött, a vezetőséggel történő egyeztetések során teszi majd, Musk posztjaiban értekezett tovább a platform jövőjéről.

Egy ilyen nagymértékű részvényvásárlás esetén viszont alapvetően nem kell találgatnunk, ugyanis az amerikai tőzsdefelügyelet, az SEC megköveteli a befektetőktől, hogy nyilatkozzanak, mi a céljuk a megszerzett tulajdonrésszel, ezek a dokumentumok pedig nyilvánosak. Elon Musk szándékait azonban nem egyszerű kiolvasni ebből sem, ugyanis már másodszor adott be módosított papírokat a milliárdos.

Hirdetés

Az első javítás oka viszonylag egyértelműnek tűnt, és egy hiba korrekcióját látszott szolgálni, ugyanis az első szándéknyilatkozat a cég vezetésének szempontjából passzív befektetőknek megírt nyomtatványon alapult. Ehelyett Musk nem sokkal később benyújtott egy új változatot, ami a vállalat vezetésében részt venni kívánó befektetőknek szóló verzió volt, ebben a mémekről, a pénzpiacról és saját cégeiről is posztoló üzletember már azt írta, hogy be tervez lépni a Twitter igazgatótanácsába (amire egyébként kapott is meghívást). Emellett az április 5-én beadott módosításban egy vállalás is szerepelt, hogy Musk tulajdoni hányada, még ha a későbbiekben vesz is további részvényeket, nem megy majd 14,9 százalék fölé. Ez jelenleg egyébként 9,1 százalékot tesz ki, aminél többet egyéni befektető nem, csak egy részvényesi csoport birtokol, a Protocol névre hallgató társulás tagjai összesen tartanak kézben 12,29 százalékot.

Viszont a Twitter ügyvezetője, Parag Agrawal hétfői bejegyzése szerint Musk két nappal korábban arról tájékoztatta őket, hogy mégsem csatlakozik az igazgatótanácshoz, amiről Agrawal úgy nyilatkozott, "Úgy gondolom, így lesz a lehető legjobb." A közösségi platform feje elmondta, ettől függetlenül nyitottak lesznek Musk javaslataira. Ezzel együtt szintén hétfőn Musk csapata egy újabb frissítést nyújtott be a befektetéssel kapcsolatban a tőzsdefelügyeletnek is. A legújabb, április 11-ei változatban az áll, hogy

"A jelentést beadó személy [ez Elon Musk] időről időre eszmecserét folytathat a részvények kiadójának [ez a Twitter] igazgatótanácsával, vagy annak menedzsereivel (...) potenciális üzleti kombinációkról, alternatívákról, a vállalkozás működtetéséről, tőkeszerkezetéről, vezetéséről, stratégiájáról, vagy a részvények kiadóját érintő más ügyekről. A jelentést beadó személy a részvények kiadójának vállalkozására, kínált termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó nézeteit kifejezheti az igazgatótanács, a részvények kiadójának menedzserei, és/vagy a nyilvánosság számára is közösségi médiában, vagy más módszerekkel is."

Emellett Musk a további részvényvásárlás lehetősége kapcsán is úgy tűnik, hogy meggondolta magát. A legújabb beadvány szerint egyelőre nem készül nagyobb tulajdonrész megszerzésére, de "fenntartja a jogot, hogy terveit bármikor, belátása szerint megváltoztassa", ezzel elállva a korábbi, 14,9 százalékos korlátozástól.

A többszöri változtatás miatt nehéz felmérni, mik valójában Elon Musk tervei a Twitterben szerzett tulajdonrészével, illetve, hogy miért változtatta meg az álláspontját az igazgatótanácsi tagságával kapcsolatban. Az biztos, hogy továbbra sem tervez felhagyni azzal a szokásával, hogy a követőivel vitassa meg, milyennek kéne lennie a platformnak, az viszont kérdéses, milyen módszerekkel és elszántsággal próbálja majd megvalósíttatni az elképzeléseit.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.