Hirdetés

Elon Musk mégsem ül be a Twitter igazgatótanácsába, nehéz kitalálni, mit tervez a részesedésével



|

Többször frissítette Elon Musk a Twitterben való részvényvásárlásához kötődő nyilatkozatot, amiből nehéz megítélni, mi a terve a jövőben a cég kapcsán.

Hirdetés

Nemrég a majdhogynem folyamatos posztolásnál jóval magasabb szintre lépett Elon Musk kapcsolata a Twitterrel, mikor egy jókora részvénycsomagot vásárolt a közösségi média-platformban a Tesla és a SpaceX tulajdonosa. Már akkor úgy tűnt, hogy befektetését a cég működésének befolyásolására szeretné majd használni, de amíg elsőre úgy gondoltuk, hogy ezt inkább zárt ajtók mögött, a vezetőséggel történő egyeztetések során teszi majd, Musk posztjaiban értekezett tovább a platform jövőjéről.

Egy ilyen nagymértékű részvényvásárlás esetén viszont alapvetően nem kell találgatnunk, ugyanis az amerikai tőzsdefelügyelet, az SEC megköveteli a befektetőktől, hogy nyilatkozzanak, mi a céljuk a megszerzett tulajdonrésszel, ezek a dokumentumok pedig nyilvánosak. Elon Musk szándékait azonban nem egyszerű kiolvasni ebből sem, ugyanis már másodszor adott be módosított papírokat a milliárdos.

Hirdetés

Az első javítás oka viszonylag egyértelműnek tűnt, és egy hiba korrekcióját látszott szolgálni, ugyanis az első szándéknyilatkozat a cég vezetésének szempontjából passzív befektetőknek megírt nyomtatványon alapult. Ehelyett Musk nem sokkal később benyújtott egy új változatot, ami a vállalat vezetésében részt venni kívánó befektetőknek szóló verzió volt, ebben a mémekről, a pénzpiacról és saját cégeiről is posztoló üzletember már azt írta, hogy be tervez lépni a Twitter igazgatótanácsába (amire egyébként kapott is meghívást). Emellett az április 5-én beadott módosításban egy vállalás is szerepelt, hogy Musk tulajdoni hányada, még ha a későbbiekben vesz is további részvényeket, nem megy majd 14,9 százalék fölé. Ez jelenleg egyébként 9,1 százalékot tesz ki, aminél többet egyéni befektető nem, csak egy részvényesi csoport birtokol, a Protocol névre hallgató társulás tagjai összesen tartanak kézben 12,29 százalékot.

Viszont a Twitter ügyvezetője, Parag Agrawal hétfői bejegyzése szerint Musk két nappal korábban arról tájékoztatta őket, hogy mégsem csatlakozik az igazgatótanácshoz, amiről Agrawal úgy nyilatkozott, "Úgy gondolom, így lesz a lehető legjobb." A közösségi platform feje elmondta, ettől függetlenül nyitottak lesznek Musk javaslataira. Ezzel együtt szintén hétfőn Musk csapata egy újabb frissítést nyújtott be a befektetéssel kapcsolatban a tőzsdefelügyeletnek is. A legújabb, április 11-ei változatban az áll, hogy

"A jelentést beadó személy [ez Elon Musk] időről időre eszmecserét folytathat a részvények kiadójának [ez a Twitter] igazgatótanácsával, vagy annak menedzsereivel (...) potenciális üzleti kombinációkról, alternatívákról, a vállalkozás működtetéséről, tőkeszerkezetéről, vezetéséről, stratégiájáról, vagy a részvények kiadóját érintő más ügyekről. A jelentést beadó személy a részvények kiadójának vállalkozására, kínált termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó nézeteit kifejezheti az igazgatótanács, a részvények kiadójának menedzserei, és/vagy a nyilvánosság számára is közösségi médiában, vagy más módszerekkel is."

Emellett Musk a további részvényvásárlás lehetősége kapcsán is úgy tűnik, hogy meggondolta magát. A legújabb beadvány szerint egyelőre nem készül nagyobb tulajdonrész megszerzésére, de "fenntartja a jogot, hogy terveit bármikor, belátása szerint megváltoztassa", ezzel elállva a korábbi, 14,9 százalékos korlátozástól.

A többszöri változtatás miatt nehéz felmérni, mik valójában Elon Musk tervei a Twitterben szerzett tulajdonrészével, illetve, hogy miért változtatta meg az álláspontját az igazgatótanácsi tagságával kapcsolatban. Az biztos, hogy továbbra sem tervez felhagyni azzal a szokásával, hogy a követőivel vitassa meg, milyennek kéne lennie a platformnak, az viszont kérdéses, milyen módszerekkel és elszántsággal próbálja majd megvalósíttatni az elképzeléseit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.