Hirdetés

Elon Musk műholdjaihoz kapcsolja a mobilokat a T-Mobile



|

Szoros partnerségre lépett a SpaceX és a T-Mobile a jobb lefedettségért.

Hirdetés

A hálózat kiépítésének 2019-es kezdete óta a SpaceX már több mint 3000 Starlink-műholdat állított alacsony föld körüli pályára, májusban pedig hazánkban is elrajtolt a szolgáltatás. A SpaceX-alapító Elon Musk immáron a légi közlekedésben és a teherszállításban is nyomulhat a technológiával, miután az Egyesült Államok kommunikációs hatósága engedélyezte az ehhez szükséges mozgó terminálokat.

Most pedig egy újabb jövedelmező partnerséget kötött a vállalat: az amerikai T-Mobile a Starlinkkel fogja felturbózni a szolgáltatását, kiküszöbölve a földi infrastruktúra hiányosságait.

Hirdetés

A két cég a héten jelentette be, hogy a T-Mobile előfizetők a telefonjai közvetlenül a föld körül keringő műholdakra kapcsolódva küldhetnek majd szöveges üzeneteket és fényképeket az Egyesült Államok azon pontjain, ahol nem állnak rendelkezésre a térerőt biztosító mobiltornyok.

A Starlink-szatellitek a T-Mobile keskeny sávú frekvenciáját fogják használni az új hálózat létrehozásához, amelyet úgy alakítanak ki, hogy kompatibilis legyen az ügyfelek többségének meglévő készülékével. Ehhez azonban idő kell, így a szolgáltatás béta üzemmódját csak a jövő év végén tervezik beindítani. A T-Mobile ugyanakkor hosszabb távon úgy tervezi, hogy a hívásindítást és az internetezést is lehetővé teszi a műholdakon keresztül.

A mobilcég élén álló Mike Sievert és Elon Musk a SpaceX texasi rakétaüzemében harangozták be a partnerséget, az utóbbi pedig azt is elárulta, hogy a Starlink következő generációs műholdjai már nagyobb antennával bírnak majd, amelyek lehetővé teszik, hogy a mobilok közvetlenül csatlakozzanak a T-Mobile hálózatához. A jelenleg használtaknál jóval nehezebb mesterséges égitestek viszont csak a Space X később érkező Starship-rakétájával tudnak pályára állni, amelyről még mindig nem tudni, hogy mikor foghatják munkára.

Az üzlet mindenesetre fontos mérföldkő a Starlink pályafutásában, a T-Mobile ugyanis az USA második legnagyobb mobilszolgáltatója, közel 110 millió ügyféllel.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.