Hirdetés

Elon Musk nyílt forráskódúvá alakítaná a Twittert



|

Újabb részleteket tudhattunk meg arról, mit tervez Musk, ha sikerül megszereznie a platformot.

Hirdetés

Szorosan résen kell lennie annak, aki naprakészen követi Elon Musk és a Twitter körüli eseményeket, hiszen az ügy több fordulatot is vett, mióta a hónap elején kiderült, hogy a milliárdos 9,2%-os tulajdonrészt szerzett a közösségi oldalt üzemeltető vállalatban.

A történet jelenleg ott tart, hogy habár néhány napja úgy nyilatkozott, hogy nem szeretne további részvényeket szerezni, nemrég mégis ajánlatot tett az összes papír megvásárlására, azt viszont cikkünk írásakor még nem tudni, hogy mit lép erre a cég igazgatótanácsa. Arról azonban már egész kerek képet kaptunk, hogy maga Musk mit tervez a közösségi oldallal.

Hirdetés

A Tesla és a SpaceX alapítója ugyanis nemrég a TED Talk konferencia vendége volt, ahol bepillantást engedett a víziójába. A legfontosabb, hogy a milliárdos szerint a Twitter algoritmusának nyílt forráskódra kellene átállnia, amit a GitHubon is hozzáférhetővé kéne tenni. Musk továbbá úgy véli, hogy a mikroblognak minimalizálnia kellene a tartalmak ellenőrzése során alkalmazott beavatkozást:

"Nyilvánvalóvá kellene tenni az emberek tweetjeinek bármilyen módosítását, legyen az hangsúlyos, vagy kevésbé hangsúlyos. Így bárki láthatná, hogy ez a művelet megtörtént, hogy ne legyen semmiféle kulisszák mögötti manipuláció, sem algoritmikusan, sem manuálisan."

Ami pedig a moderációt illeti, a kérdéses esetekben szerinte a Twitternek inkább vállalnia kellene a tévedés lehetőségét, mint akadályt gördíteni a szólásszabadság elé. Musk többször is hangsúlyozta, hogy ő személy szerint nem törölné a törvénybe nem ütköző tartalmú bejegyzéseket, valamint azt is kiemelte, hogy a tartós kitiltás helyett az ideiglenes felfüggesztést preferálja a szabályokat áthágó felhasználók megbüntetésére:

"Úgy gondolom, hogy csak nagyon vonakodva kellene törölnünk a dolgokat, és nagyon óvatosnak kellene lennünk az állandó tiltásokkal. Az időbeli korlátozások szerintem jobbak, mint az állandó tiltások."

A lazább moderálásra és az óvatosabb törlésekre vonatkozó megjegyzések nem újkeletűek, a milliárdos ugyanis már többször is kritizálta a Twitter hozzáállását a szólásszabadsághoz. A részvényvásárlás bejelentése előtt meg is szavaztatta a követőit a platformon, a voksolók elsöprő többsége pedig egyetértett vele abban, hogy a mikroblog nem tesz meg mindent a véleménynyilvánítás szabadságának biztosításáért.

Az elhangzottakból nyilvánvaló, hogy a Twitternél komoly változások lesznek, ha a mágnásnak sikerül megszereznie a vállalatot. Ennek kapcsán Musk azt mondta, hogy nem biztos a felvásárlás sikerében, a műsorvezető kérdésére válaszolva viszont elárulta, hogy arra az esetre is van B-terve, ha az igazgatótanács nemet mondana az ajánlatára.

Elon Musk TED-es beszélgetése teljes egészében visszanézhető az alábbi videóban:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.