Hirdetés

Elon Musk perrel fenyegeti a Microsoftot



|

A milliárdosnak nem tetszik, hogy a redmondiak hirdetési platformja elfordul a Twittertől.

Hirdetés

Az Elon Musk tulajdonába került Twitter még februárban jelentette be, hogy gyökeres változásokat eszközöl a közösségi oldal API-jához (alkalmazásprogramozási felületéhez) való hozzáférésben, amire végül néhány hete került sor az új, három különböző csomagot tartalmazó konstrukció bevezetésével.

A meglehetősen vérszegényre szabott ingyenes tagság miatt rengeteg automatizált alkalmazás vált működésképtelenné, de a vállalatok sem vették jó néven, hogy havi 42 ezer dollárt kell (14,5 millió forintot) kell fizetniük az API használatáért.

Hirdetés

A Microsoft feltehetőleg erre reagálva nemrég a támogatási oldalán jelentette be, hogy a saját hirdetési platformja április 25-től kezdve már nem fogja támogatni a Twittert, vagyis a kampányok kezelői nem férhetnek majd hozzá a mikroblogos fiókjukhoz a menedzsment-eszköztáron keresztül. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hirdetők nem készíthetnek Twitter-bejegyzéseket, nem időzíthetik azokat és nem monitorozhatják a kampányuk hatékonyságát.

A jelek szerint a döntés alaposan kiverte a biztosítékot Elon Musknál, a milliárdos ugyanis egy erről szóló bejegyzésre reagálva egyenesen bírósági eljárással fenyegette meg a redmondiakat. A kommentjében a milliárdos azt írja, hogy a Microsoft törvénytelenül használta fel a Twitter adatait gépi tanulási célokra, ezért itt az idő a perelésre.

A Twitter ura tehát jobb híján nem a hirdetési kompatibilitás leállítása miatt fenyegetőzik, hiszen abba nem is lehet beleszólása, hanem feltehetően arra céloz, hogy a Microsoft 10 milliárd dolláros befektetését élvező OpenAI engedély nélkül használta fel a közösségi oldalt a ChatGPT-t és a Bing chatbotot hajtó GPT nyelvi modell, vagy akár más algoritmusok betanítására.

A The Verge felkereste a redmondiakat a téma kapcsán, ám a vállalat megtagadta a nyilatkozatot, a Twitter pedig továbbra is a szokásos kaka-emojival reagál a sajtó érdeklődésére. Hogy végül tényleg sor kerül-e a pereskedésre Musk és a Microsoft között, azt nehéz megmondani, de annyi bizonyos, hogy a milliárdos szemét a kezdetek óta csípi az OpenAI és a Windows fejlesztőjének összeborulása.

Musk ugyanis alapító tagként vett részt az OpenAI 2015-ös létrehozásában, ám nézeteltérések miatt néhány éve kiszállt a cégből, a közelmúltban pedig többször is hangoztatta, hogy az letért az eredetileg kijelölt nonprofit útról, s már kvázi a Microsoft irányítása alatt áll. Az ügy legújabb fejleménye, hogy a mágnás nemrég bejelentette, hogy TruthGPT néven egy új mesterséges intelligenciás platformot szeretne létrehozni, amely a jelenlegi megoldásokkal ellentétben nem lesz "elfogult" a liberális álláspont irányába.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.