Hirdetés

Elon Musk szerint akár az űrszemetet is begyűjtheti a SpaceX rakétarendszere



|

Praktikus megoldással enyhítheti a föld körül keringő hulladék problémáját a SpaceX Starship.

Hirdetés

Elon Musk a napokban ismét egy Twitter-poszttal került be a hírekbe: a bejegyzésben a Tesla és a SpaceX alapítója azt fejtegette, hogy az utóbbi Starship nevű rakétarendszere akár az egyre nagyobb problémát jelentő űrszemét felszedésére is alkalmas lehet.

A milliárdos ezt egy felhasználó kérdésére árulta el, akit az érdekelt, hogy van-e a SpaceX-nek bármiféle terve arra, hogy begyűjtse a föld körül keringő hulladékot.

Hirdetés

A SpaceX projektje, a műholdas internetet biztosító Starlink ugyanis már több mint 1600 mesterséges égitestet állított alacsony (550 km-es) keringési pályára, 2027-re pedig 42 000 egységgel számolnak. A hatalmas hálózat a kritikusok szerint már önmagában is felveti az ütközés veszélyét, ami csak tovább fokozódhat, ha később szolgálatból kivont szerkezetek is gyarapítják majd az állományt.

Musk szerint ebben is segíthet a SpaceX Starship rakétarendszere, ami képes lehet bekanalazni a bolygó körül keringő űrszemetet:

"Körbe reptethetjük a Starshipet az űrben, és összeszedhetjük a törmeléket a kinyíló ajtajával"

-fejtegeti a filmbe illő megoldást a milliárdos válasza.

Musk szavai egybecsengenek a SpaceX-elnök Gwynne Shotwell korábbi nyilatkozatával, aki még októberben beszélt arról a Time Magazine-nek, hogy a Starship akár űrkukásként is bevethető:

"Nem lesz könnyű, de úgy gondolom, hogy a Starship felkínálja erre a lehetőséget"

-mondta a vezető a kiszolgált rakétadarabok és üzemen kívüli műholdak felszedése kapcsán.

De maga Musk sem most beszélt először a témáról: 2019 májusában például azt tweetelte, hogy a Starlink műholdjai is könnyedén űrszemét-begyűjtővé alakíthatók.

Az egyébként már a Starship technikai dokumentációjából is kiderül, hogy az újrafelhasználható rakétarendszer bizonyos magasságban képes kinyitni az ajtaját, a nyíláson keresztül űreszközöket telepíteni, majd a Föld légkörébe való visszatérés előtt lezárni a rakterét.

A bolygóközi utazások során is bevethető teherszállító rendszer még tesztfázisban van, csak nemrég esett át az első problémamentes landolásán. Az Egyesült Államok Légiereje mindenesetre már élénken érdeklődik iránta, a szervezet 2022-es költségvetési terve ugyanis közel 50 millió dollárt szán a SpaceX-nek a Starshippel lebonyolított fuvarok kifizetésére. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.