Hirdetés

Elon Musk tervet követelt az éhezés felszámolására, az ENSZ megadta neki



|

Ha a milliárdos tartani akarja a szavát, kénytelen lesz megválni a vagyona 2%-ától.

Hirdetés

Tovább folytatódik az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) és az Elon Musk közötti adok-kapok, ami nagyjából két hete kezdődött, miután a CNN közölte, hogy a nemzetközi szervezet igazgatója, David Beasley szerint a milliárdos vagyonának mindössze 2%-ával teljesen fel lehetne számolni az éhezést. 

Musk erre egy kétkedő Twitter-posztban jelentette ki, hogy ha a WFP képes pontosan felvázolni, hogy miként oldaná meg ez a kb. 6,6 milliárd dolláros összeg a problémát, hajlandó eladni némi Tesla-részvényt, és állni a cehhet. A WFP most előállt a tervvel, de Musknak még mindig lehet oka nemet mondani. Egyébként egy magyar cég is szívesen megmutatná neki, hogyan kellene felszámolni az éhezést.

Hirdetés

Beasley szerint ugyanis a CNN eleve félrevezetően adta vissza a mondandóját, mivel a 2%-os vagyonrész nem teljes egészében számolná fel az éhezést, "csak" azon a 42 millió emberen segítene, akiket jelenleg közvetlenül fenyeget az éhhalál.

Musk azonban nem vette a lapot, és később két tweetben is igyekezett lejáratni a WFP-t: az egyikben a segélyezett gyerekeket orális szexre kényszerítő ENSZ-békefenntartókról szóló 2015-ös botrányt idézte fel, a másikban pedig a szervezet elszámolásának nyilvánosságra hozását követelte, hogy az emberek láthassák, mire is megy el a pénzük.

A WFP viszont nem állt bele a csetepatéba, ehelyett nemrég nyilvánosságra hozott egy felhívást, ami nem csak Musknak, de bármelyik milliárdosnak szól, akik hajlandók beszállni a 6,6 milliárd dollár összegyűjtésébe. A szervezet hirdetménye felvázolja, mire mekkora összegeket szánnak:

  • 3,5 milliárd dollár menne az ételre és a leszállítására földön, vízen, levegőben.
  • 2 milliárd dollárt kérnek készpénz és élelmiszer-utalványok biztosítására olyan helyeken, ahol működőképes piacok vannak. A WFP indoklása szerint ezzel a bajbajutottak maguk dönthetik el, milyen ételt vásárolnak, és még a helyi gazdaság is jól jár.
  • 700 millió dollárból országspecifikus programok készülnének, amelyek 43 államban javíthatnák az élelmezést.
  • 400 millió dollár menne a globális és regionális műveletek irányítására, adminisztrációjára és az elszámoltathatóság biztosítására független könyvvizsgálókkal.

A bővebben is kifejtett terv szerint a pénzből 6,7 millió kongói, 5,5 millió afgán, 5,1 millió jemeni és 4,7 millió etióp állampolgárt menthetnének meg az éhhaláltól, rajtuk kívül pedig 39 országban további 19,9 millió éhezőn segítene a milliárdosok adománya.

Cikkünk megírásáig Elon Musk nem reagált a WFP felhívására, de ha kifogásokat akar keresni, természetesen módjában áll nemet mondani. Hivatkozhat például arra, hogy a program nem számolja fel teljesen az éhezést, de akár azzal is elintézheti a dolgot, hogy nem találja elég részletesnek a tervet.

David Beasley ugyanakkor azt közölte a Twitteren, hogy Muskkal és bárki mással hajlandók tárgyalni a programról:

"Az élelmezési válság sürgős, példátlan ÉS elkerülhető. Elon Musk, világos tervet és nyitott könyveket kértél. Tessék, itt van! Készek vagyunk tárgyalni veled - és bárki mással - aki komolyan gondolja az életek megmentését. A kért összeg 6,6 milliárd dollár, hogy elkerüljük az éhezést 2022-ben."

Elon Musk egyébként az ügy kipattanása óta eladott nagyjából 4 milliárd dollár értékű Tesla-részvényt, ám nem az éhezés felszámolására, hanem az adókötelezettsége kifizetése miatt. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.