Hirdetés

Elon Musk többet akar pár százaléknál, megvenné az egész Twittert

|

Miután bejelentette szándékát a Tesla és a SpaceX vezére, rögvest kilőtt a Twitter részvényeinek árfolyama.

Hirdetés

Elon Musk sosem titkolta rajongását a Twitter iránt, ami odáig vezetett, hogy a dél-afrikai milliárdos tíz nappal ezelőtt bevásárolta magát a cégbe. Azóta pedig egymást érték a közösségimédia-platform megreformálására irányuló javaslatai, bár azt visszautasította, hogy beüljön az igazgatótanácsba, ezért nem volt világos, hogy mihez is akar kezdeni 9,2 százalékos részesedésével.

Nos, most már tudjuk: egyetlen, a szakzsargonban ellenséges felvásárlásnak nevezett lépésben 100 százalékosra szeretné bővíteni, ennek érdekében pedig meg is tette ajánlatát. Musk nem kevesebbet, mint 43,4 milliárd dollárt fizetne a teljes vállalatért készpénzben, ami papíronként 54,2 dollárt jelent. A cikk írásakor 50,97 dolláros árfolyamon adták a papírokat a tőzsdén, ami 11,97 százalékos drágulás a tegnapi záróárkoz képest, azaz a piac pozitívan reagált a bejelentésre.

Hirdetés

Elon Musk a a Twitter igazgatótanácsát elnöklő Bret Taylornak írt e-mailjében a  következőképpen indokolta elhatározását:

"Azért invesztáltam a Twitterbe, mert hiszek abban hogy a szólásszabadság platformja lehet a világban, és meggyőződésem szerint a szólásszabadság egy működő demokrácia alapvetése. Ugyanakkor a befektetésem óta rájöttem, hogy jelenlegi formájában sosem fog virágozni, és nem is válhat társadalomformáló erővé a vállalat. Ezért a Twitternek magáncéggé kell alakulnia."

Musk, aki mindent egy lapra tett fel, azt is hozzáfűzte még, hogy visszautasítás esetén újraértékeli helyzetét, tulajdonosként, ami nagy valószínűséggel eladást takar. Ez pedig a részvények gyengülését hozhatja magával.

"Mindezek hatására felajánlom, hogy megveszem a Twitter 100%-át, 54,2 dollárért papíronként, ami 54 százalékkal több, mint amennyin az árfolyam az invesztálásom kezdetén állt, és 38 százalékkal haladja meg azt az értéket, amennyit a befektetésem nyilvánosságra hozatalának napján fizettek értük. Ez a legjobb és egyben utolsó ajánlatom, és amennyiben nem fogadják el, úgy át kell gondolnom részvényesi pozíciómat."

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.