Hirdetés

Elon Musknak adta ki magát egy bitcoinos csaló, a Facebook pedig simán hitelesítette



|

Hatalmasat bakizott a közösségi oldal hitelesítési rendszere.

Hirdetés

A kriptovaluták berobbanásával megszokottá vált, hogy mindenféle csalók közismert emberek, vagy cégek nevével visszaélve igyekeznek virtuális pénzt kicsalni a hiszékeny internetezőktől.

Az ilyen akciók legemlékezetesebb példája a tavalyi nagy Twitter-hack, amikor egy csapat tinédzser "kötötte el" számos híresség, köztük Elon Musk profilját, olyan bejegyzéseket posztolva, melyek arra buzdították a követőket, hogy dupla visszatérítésért cserébe utaljanak Bitcoint egy megadott címre,

Hirdetés

Elon Musk nevét nemrég valaki  vagy valakik ismét felhasználták, ezúttal a Facebookon, méghozzá a közösségi oldal hathatós segítségével. Elsőként a The Verge számolt be róla, hogy a platform hivatalos profilként igazolt vissza egy Elon Muskról elnevezett oldalt, aminek valójában semmi köze nem volt a világ jelenlegi leggazdagabb emberéhez.

A hitelesítés birtokában pedig a csaló posztolt is egy felhívást a jó öreg bitcoinos trükkel, azt állítva, hogy az ezer dollár értékben utaló követők 2000 dollárnyi kriptovalutát kapnak vissza.

A kamu Musknak "csak" 153 ezer követője volt, így a poszt nem juthatott el milliókhoz, a Facebook számára azonban rendkívül kínos az eset, mivel több ordító jel is árulkodott az oldal csaló mivoltáról. Az átláthatósági adatok alapján a fiókot még 2019-ben hozták létre Kizito Gavin néven, majd idén szeptemberben Ahmed Kenawyra váltott, és csak október 17-óta szerepelt Elon Muskként a rendszerben.

Az oldal leírása ráadásul egyértelműen feltüntette, hogy csak egy rajongói felületről van szó, ami többek között a milliárdos tweetjeit gyűjti össze. A legfontosabb kérdés azonban az, hogy miként sikerülhetett megszerezni a hitelesítő plecsnit, ha a visszaigazoláshoz elvileg valamilyen hivatalos okmány (pl. jogosítvány, útlevél) is szükséges.

Az átejtős Elon Musk-fiók a The Verge cikke után elérhetetlenné vált, a közösségi oldal viszont cikkünk megírásáig nem kommentálta az esetet, így nem lehet tudni, hogy az elkövető lépett-e olajra, vagy maga a Facebook avatkozott közbe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.