Hirdetés

Elon Muskot és a napfogyatkozást is ügyesen felhasználták a kriptovalutás csalók



|

A Tesla és a SpaceX vezére mellett a deepfake technológia, valamint a YouTube is szerepet kapott a napfogyatkozást kísérő kriptovalutás csalássorozatban, aminek ezrek dőlhettek be.

Hirdetés

Még januárban adtunk hírt róla, hogy a kriptovalutára utazó kiberbűnözők előszeretettel csakliznak el akár több ezer követővel bíró hitelesített YouTube-fiókokat, hogy aztán átnevezve őket megtévesztő streameket közvetítsenek róluk, szenzációs befektetési lehetőségekkel bombázva a nézőket, amelyek a valóságban persze egyszerű lehúzások, így az áldozatok sosem látják viszont a pénzüket.

A jelek szerint az Észak-Amerikából megfigyelhető tegnapi teljes napfogyatkozás is megihlette az elkövetőket, a YouTube-on ugyanis több olyan közvetítés is felbukkant, ami az esemény apropóján igyekezett kirabolni a hiszékeny nézőket.

Hirdetés

Ahogy az az ilyen esetekben gyakran történik, a csalók ezúttal is a SpaceX és Elon Musk nevével éltek vissza, a privát űrhajózási cégnek álcázva magukat. Ennek keretében régebbi videókat futtattak látszólag hitelesített kamu SpaceX-fiókokról, a rajtuk szereplő Elon Musk hangját pedig deepfake technológiával úgy módosították, hogy az eredeti téma helyett egy vissza nem térő kriptovalutás befektetési lehetőségről beszéljen a milliárdos.

Az alábbi X-posztban megörökített streamre egy QR-kód is került, ami a lehúzáshoz használt weboldalra terelte az áldozatokat. A bejegyzés szerzője egy kommentben azt írja, hogy a "solar eclipse livestream" kifejezésre ez a közvetítés volt a YouTube egyik első találata.

Más beszámolók arra mutattak rá, hogy a nagyobb hatás érdekében a kiberbűnözők egy kamu Elon Musk-profilról is aktivizálták magukat, ami a közvetítés alatt szórta a gáláns ajándékokról és döbbenetes megtérülési rátákról szóló kommenteket, ugyancsak a csaláshoz használt weboldalra vezető link társaságában.

A fenti közvetítésnek például 164 ezer nézője volt, de a Mashable említést tett egy másik streamről is, ami 100 ezer környékén állt a cikk írásakor. Azt nem tudni, hogy a nézők közül hányan dőltek be a kamu Elon Musknak, de abból ítélve, hogy milyen gyakoriak az ilyen csalások, valószínűleg jövedelmező elkövetési formáról van szó.

Így aztán ismét érdemes megjegyezni, hogy hasonló esetekben mindig legyünk résen: SpaceX és más elismert vállalatok nem kuncsorognak az emberek kriptovalutája után a YouTube-on, ami akkor is hamar kiderül, ha a csaló profil korábbi feltöltéseihez navigálunk, itt ugyanis többnyire teljesen üres oldalak fogadnak, vagy az ellopott és átnevezett fiókok oda nem illő eredeti tartalmai.

A YouTube egyébként végül szinte mindig törli az efféle csaló streameket, de akár órák is eltelhetnek, mire közbelép a platform.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.