Hirdetés

Először irányította mesterséges intelligencia az USA egyik katonai repülőgépét



|

A repülésért ugyan továbbra is egy valódi pilóta felelt, de az MI-nek is nagyon fontos feladat jutott.

Hirdetés

Habár attól még valószínűleg elég távol állunk, hogy olyan fejlett mesterséges intelligenciákkal találkozhassunk a valóságban, mint némelyik filmben vagy videojátékban, azért a tudósoknak sikerült már komolyabb eredményeket elérniük ezen a téren is. Nemrég pedig az Egyesült Államok hadserege végzett egy elég érdekes kísérletet, amely során egy MI gyakorlatilag másodpilótaként működött, így nem is akármilyen feladatokat kapott.

Hirdetés

December 15-én került sor arra a repülésre, amely során egy mesterséges intelligencia funkcionált egy U-2 Dragon Lady kémrepülő másodpilótájaként. A ARTUμ a μZero egyik variánsa, és teljes irányítást kapott a radar felett egy szimulált légicsapás során. A teszt során ugyan egy ember felelt azért, hogy a repülőgép a levegőben maradjon, viszont az MI-nek olyan fontos döntéseket kellett meghoznia, hogy mikor vadásszon rakétákra vagy mikor fókuszáljon önfenntartásra. Összességében tehát az MI volt a misszió vezetője, hiszen a gyakorlatban az döntötte el, hova repüljön a pilóta, ráadásul felülírás sem történt.

A U-2 FedLab csapata egy hónapig tréningezte a μZero algoritmusait, hogy például képes legyen kezelni a radart és felismerje az ellenségeket. Persze ez az egész nem azt jelenti, hogy akkor hamarosan már jöhetnek is a pilóta vagy távvezérlés nélkül repülő katonai gépek, de mindenképp fontos mérföldkő lehet a mostani. Már csak azért is, mert nem kell teljes kontrollt adni egy MI-nek ahhoz, hogy hasznosítani lehessen azt repülés közben, hiszen már úgy is nagy segítséget nyújthat, ha például csak bizonyos rendszerek felett veszi át az irányítást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.