Hirdetés

Elrejti a Facebook azok posztjait, akik rendszeresen osztanak meg álhíreket



|

Sokkal kisebb elérésük lesz, ha többször is téves információkat terjesztenek.

Hirdetés

Néhány éve kezdtek el feltörni és máig aktívan működnek azok az álhíroldalak, amik direkt a kevésbé tájékozott internetezők hiszékenységére játszanak, riogatással, rémhírek terjesztésével jutnak nem kevés bevételhez hirdetéseken keresztül. Vannak olyanok, amik általános, hétköznapi témákkal kapcsolatban vezetik tévútra az olvasóikat, de olyanok is, amik egy-egy politikai szereplő narratíváját tálalják, erősítik.

A Facebook most bekeményít, és büntetni fogja azokat a felhasználókat, akik több alkalommal osztanak meg álhíreket. Tiltástól egyelőre nem kell félniük, ellenben ismerőseik hírfolyamában posztjaik sokkal lejjebb kerülnek, így gyengébb eléréssel fognak terjedni.

Hirdetés

Az érintettek (elkövetők?) értesítést kapnak erről. Korábban azon posztok terjedését korlátozta a Facebook, amiket a tényellenőrzők hamisnak ítéltek, de ehhez emberi beavatkozásra volt szükség, a tévinformációk pedig gyorsabban elterjedhettek, mint ahogy valaki megállíthatta volna őket.

Emellett az oldalak is büntetésre számíthatnak. Mikor valaki egy olyan oldalt szeretne bekövetni, ami álhíreket terjeszt, egy figyelmeztetés jelenik meg, melyből elérhető a tényellenőrzők magyarázata is.

Kutatások szerint az álhíreket általában ugyanaz a szűk kör indítja útjára haszonszerzés reményében. Így talán könnyebb lehet majd őket visszaszorítani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.