Hirdetés

Eltűnhetnek a hírek a Facebookról Ausztráliában



|

A Facebook leszögezte: ha az egyik új törvénytervezetet életbe léptetik, többé nem lehet majd megosztani híreket a közösségi oldalon.

Hirdetés

Vajon rá tudja venni Ausztrália a Facebookot, hogy fizessen a hírekért? Erről megy a vita, ugyanis egy új törvénytervezet lehetővé tenné az ausztrál kiadványok számára, hogy tisztességes díjazást alkudjanak ki az újságírói munkájukért. A Facebook ausztrál leányvállalatának persze már van is válasza: egy állásfoglalás keretében leszögezték, hogy a törvényhozók félreértik az internet dinamikáját, kárt tesznek a hírszervezetekben, amelyeket meg akarnak védeni. Éppen ezért ha a törvénytervezet életbe lép, akkor a Facebook megtiltja a kiadóknak és az embereknek, hogy híreket osszanak meg az oldalán, valamint az Instagramon. 

Hirdetés

A Facebook szerint a tervezet ellentmond a logikának és hosszú távon árt az ausztrál médiaszektornak, amelybe szerinte a Facebook több millió dollárt fektetett. Elmondták azt is, hogy a Facebook csak kevés hírt jelenít meg a hírfolyamokban, és a bevételének is csak csekély részét jelentik az effajta tartalmak. 

Az ausztrál hatóságok szerint a Facebook rosszul időzítette a fenyegetését, és a témát is rosszul értelmezte. A Facebook már most is fizet egyes szereplőknek a hírekért, az új törvény csak a tisztességet és átlátható kereteket adná meg ehhez, minden szereplő számára. A Facebook mellett a Google esetében is. Mindez pedig azért is fontos, mert helyi tanulmányok szerint az ausztrálok 39 százaléka a Facebookon olvas híreket, 49 százalék pedig itt tájékozódik a koronavírusról. 

A dolognak egyébként a Google sem örül, szerintük veszélybe sodorják így az ingyenes szolgáltatásokat. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.