Hirdetés

Embereket figyelve képzi magát a robotszakács



|

Innentől kell nagyon észnél lenni, hogy a gépséf ne tanulja el a vegetázást.

Hirdetés

A tudományos-fantasztikus filmekben gyakori klisé, hogy a főhős, a munkából hazaérve csak kiadja a parancsot a robotizált okoskonyhájának, az intelligens gépezetek pedig összehangolt mozdulatokkal pikk-pakk előállítják a kívánt finomságokat.

Hasonlóra egyébként már van példa, már 2010-ben is bemutattak egy olyan robotot, amely akár 600 különféle étel elkészítésére képes.

A 13 évvel ezelőtti fejlesztés persze még egy kissé komplikált, méretét tekintve pedig jókora eszközt jelentett, és bár a 600 ételféleség nem kevés, az eszköz képességei így is végesek. Most azonban a University of Cambridge kutatói olyan fejlesztéssel álltak elő, amely elméletben lehetővé teszi, hogy egy robotséf folyamatosan képes legyen továbbképezni magát.

Hirdetés

Az egyetem mérnöki karának munkatársai ugyanis arra tanítottak be egy robotot, hogy a YouTube főzőcskézős videóinak megtekintése alapján el tudja készíteni az azon szereplő ételeket.

"Kíváncsiak voltunk, hogy egy robotséf képes-e úgy továbbképezni magát, ahogy egy ember - azaz képes-e azonosítanni az egyes alapanyagokat és azokat úgy feldolgozni, ahogy a recepthez szükséges"

- magyarázta Grzegorz Sochacki, az egyetem mérnöki karának kutatója, a fejlesztés vezetője.

Ehhez első nekifutásra nyolcféle, viszonylag egyszerű salátát állítottak össze, majd videóra vették, ahogy saját maguk elkészítik az egyes recepteket. Ehhez egy nyílt forráskódú neurális hálózatot használtak fel, amelyet arra programoztak be, hogy felismerje a különféle objektumokat, például a salátához szükséges zöldségeket és gyümölcsöket.

A robotséf gépi látás segítségével tanulta meg a receptek elkészítését
A robotséf gépi látás segítségével tanulta meg a receptek elkészítését

A robotséf ezután a videofelvétel minden egyes képkockáját elemezte, különböző gépi látási módszerekkel. Azonban nem csak a tárgyakat ismerte fel, mint a konyhai eszközök és az alapanyagok, de a receptet elkésztő ember tevékenységét is.

Ezután a főzési folyamathoz szükséges mozdulatokat vektorokká alakították, így pedig már a robot is felismerte a demonstrációs mozdulatok és a vektorok változásai közti üsszefüggéseket. Ennek eredményeként pedig képessé vált az adott konyhai műveletek lemásolására.

A robotszakáccsal 16 videót nézettek meg, amely az azokon látható recepteket 93 százalékos pontossággal  fel tudta ismerni. Emellett arra is képes volt, hogy az eredeti recepthez képest viszonyított eltéréseket is felismerje, ezek alapján pedig már egy kilencedik saláta elkészítését is meg tudta oldani.

Természetesen, egyelőre csak az egyszerűbb ételekkel és videókkal boldogul - így a közösségi oldalakon pörgő, népszerű, jellemzően 30-60 másodperces gasztrovideók egyelőre túl gyorsak lennének neki.  Sochacki szerint azonban ahogy a technológia fejlődik, úgy lesz képes egyre pontosabban feldolgozni a hasonló videós tartalmakat, így pedig már rá lehet majd engedni a YouTube-ra is, hogy képezze tovább saját magát.

A kutatók hangsúlyozták, hogy egyelőre kísérleti projektről van szó, de az eddigi fejlesztések igazolták, hogy a robot valóban képes az emberi demonstrációk alapján megtanulni a főzés fortélyait.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.