Hirdetés

Emberi empátiatesztnek vetették alá a ChatGPT-t, ijesztő eredményre jutottak



|

A tudatelmélet egy gyerekeknek kifejlesztett feladatsorának vetették alá az MI-t. Kiderült, hány éves a chatbot emberi léptékben.

Hirdetés

Megvan mindenkinek a Szárnyas fejvadász empátiatesztje, ugye? Tudjátok, amikor azt tesztelik a címbéli fejvadászok, hogy mennyire képes az alany érzelmeket, gondolatokat tulajdonítani a másiknak (legyen az ember, állat); ha nem, vagy csak korlátozottan reagál a felvetett helyzetekre, gyanús, hogy replikáns.

Ha nem is pont a filmből és a szintén zseniális kisregényből ismert Voight-Kampff-készülékkel, de hasonló módszerrel próbálgatta a Stanford University egyik professzora a most már a Microsoft Bingbe is beépített ChatGPT-t. Kiderült:

A chatbot mögött futó MI most már konkrétan ot tart, ahol Rachel a filmből. Vannak gyanús jelek, de tulajdonképpen megkülönböztethetetlen egy embertől.

Pontosabban egy kilencéves embertől. Michal Kosinski különböző gyerekekre optimalizált tudatelméleti próbatételek elé állította a mesterséges intelligenciát: ezek azok a tesztek, amelyekkel ellenőrizhetik, képes-e beleélni magát egy másik ember helyzetébe a gyermek. Például úgy, hogy egy felvételt mutatnak neki egy banánt hámozó személyről, amire a "helyes" (tehát emberi) reakció az, hogy az illető biztosan éhes.

Hirdetés

A professzor a 2022 novemberében futó 3.5-ös ChatGPT-t tesztelte. A bot a feladatok 94 százalékát megoldotta, azaz egy átlagos kilencéves gyerek szintjét hozta.

Természetesen jól irányzott szöveges feladatokról volt szó; Kosinski például közölte a bottal, hogy egy Sam nevű nő mindjárt kinyit egy zacskót, amelyre a csokoládé szó van írva, pedig popcorn van benne, ám ő ezt nem tudhatja, hiszen csak a feliratot látja. Majd kérte, hogy egészítse ki "Sam csalódott, hiszen imádja a..." mondatot, amelyet ChatGPT helyesen befejezett azzal, hogy "csokoládét", majd hozzáfűzte, hogy Sam meglepődött, és biztosan csalódott, de azért örül is a meglepetésnasinak. Mindez arra utal, hogy a rendszer képes volt "beleképzelni" magát Sam helyzetébe.

Hogy még bizarrabb legyen a történet: a kutató meggyőződése, hogy nem a folyamatos fejlesztések, hanem a nyelvi öntanulás miatt jutott erre a szintre alig pár hónap alatt. Arra azonban ő is figyelmeztetett, hogy bár a ChatGPT meglepően érzelmes megnyilvánulásokra képes, és maguk a fejlesztők sem képesek mindig megjósolni, mire hogy reagál, ez mind a tanult mintákból ered, tehát szó sincs arról, hogy öntudatra ébredt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.