Hirdetés

Nem tipikus Linux - EndlessOS



|

Az Endless Mobile termékeit főként a fejlődő országok piacaira szántak. Az ezeken futó, saját fejlesztésű operációs rendszer azonban nem csupán a kiszemelt célcsoportnak lehet hasznos.

Hirdetés

Furcsa kettősséget érezhet mostanában az a felhasználó, aki valamelyik népszerűbb Windows operációs rendszerről Linuxra vált. Egyrészt a megszámlálhatatlan mennyiségű disztribúciónak köszönhetően minden korábbinál könnyebb olyan platformot találni, amelyik megfelel az elvárásainak, sok esetben viszont pont a bőség lehet elrettentő erejű. Mert bár a Linux-közösség sok szempontból békés egységnek tekinthető, valójában már a "melyiket válasszam" kérdéssel elindul a disztribúcióháború, ami jobb esetben csak összezavarja, de akár végérvényesen el is tántoríthatja a kevésbé elszánt kalandorokat.

Hirdetés

Ilyenkor nagyon jól jöhetnek a specializált változatok, amelyek kifejezetten egy jól körülhatárolt célcsoportra fókuszálnak, és feleslegessé teszik a csomagkezelő rendszerek és asztali környezetek különbségeinek tüzetes áttanulmányozását. Ez a fajta egységesítés (vagy ha úgy tetszik, egyszerűsítés) mindig együtt jár bizonyos szintű zártsággal, de szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez - például jelen bemutatónk alanya esetében - akár kifejezetten jól is elsülhet.

A küldetés

Az EndlessOS sok más disztribúcióval ellentétben nem kimondottan azért jött létre, hogy alternatívát kínáljon a Windows-felhasználók számára. A szoftvert fejlesztő csapatnak ugyanis missziója van - ezt a szót persze szereti kisajátítani manapság számos open-source közösség, de itt tényleg erről van szó. Az operációs rendszer pedig minden apró elemében ennek a küldetésnek van alárendelve, ami egyáltalán nem baj, sőt: viszonylag rövid történelme ellenére az EndlessOS az összes közül talán a legegységesebb, de mindenképpen az egyik legerősebben fókuszált Linux változattá vált.

A San Franciscó-i székhelyű Endlesst 2011-ben alapították azzal a céllal, hogy elérhetővé tegyék a számítógépeket és a számítástechnikai tudással járó egzisztenciális előrelépést ott is, ahol az embereknek jelenleg nincs ilyesmire anyagi forrásuk. A céget alapító Matt Dalio eredeti elképzelése szerint a televíziókhoz járó set-top-boxok hardvere már megbirkózik az átlagos felhasználók igényeivel, pusztán a megfelelő szoftver hiányzik, ami használni is tudná. Rövid úton kiderült, hogy a piac gyártóival nem fognak tudni megegyezni, de az addig létrehozott koncepciót és fejlesztést nem akarták kukába dobni. Egy saját készülék piacra dobása mellett döntöttek, aminek finanszírozásához szükség volt egy Kickstarter-kampányra. Az Endless Computer végül sikerrel rajtolt, főként Dél-Amerikában értékesítették. A Mini fantázianevű gép jelenleg is kapható alig száz dollárért, és egy kisebb sárgadinnye méretével rendelkezik. Az évek során az eszközre fejlesztett operációs rendszer kinőtte magát, és mivel más Linux variánsokhoz hasonlóan ingyenesen letölthető, független szoftverként indult el világhódító útjára.

Maradhat a régi rendszer is

Az EndlessOS kényelmesen feltelepíthető Windows mellé, a művelethez ráadásul elég elindítani egy apró programot, amely az operációs rendszer letöltését, a tárhely particionálását és természetesen magát az installálást is elvégzi helyettünk. MacOS és Linux alatt a telepítésvarázsló egyelőre nem fogható munkára, így kénytelenek leszünk lemezre vagy pendrive-ra írni a beszerzett lemezképfájlt. Linux-disztribúciótól megszokott módon tesztünk alanyát is lehetséges telepítés nélkül, Live-módban használni. A letöltést illetően rögtön két változat is rendelkezésünkre áll. Az alapverzió telepítője két gigabyte-os, a teljes csomag azonban több mint hétszer ennyi helyet foglal. Ahogy említettük, az EndlessOS célja az, hogy ott is használható legyen, ahol nincs jól kiépített infrastruktúra. Ezeken a helyeken sokszor nincs internet-hozzáférési lehetőség, vagy ha van, nagyon drága. A teljes verzió tulajdonképpen ezért készült: több száz programot tartalmaz már feltelepítéskor, szinte semmit sem kell utólag letöltenünk. Más különbség nincs a két lehetőség között; ha stabil internetkapcsolattal rendelkezünk, válasszuk nyugodtan az alapcsomagot.

Kezdőkre szabva

A felhasználói felület a Gnome 3 egy változata, de ez először egyáltalán nem tűnhet fel, olyannyira átszabták az elemeket. Talán a ChromeOS-hez hasonlíthatjuk, vagy még inkább egy okostelefon alkalmazásválasztójához, csak itt az asztalon rögzített ikonok és a felső keresősáv mellett egy alsó panel is van, emlékeztetve minket arra, hogy mégiscsak egy asztali operációs rendszerrel van dolgunk. Kicsit mélyebbre ásva már kevésbé rejtették el az anyakörnyezet jellegzetességeit, a beállítások és a beépített rendszerprogramok ismerősek lesznek annak, aki nem először dolgozik Gnome alatt. A levelezőkliens például egy álcázott Evolution, a Dokumentumok tulajdonképpen a Nautilus, az App Center pedig egy az egyben a Gnome Software - a változások az átnevezésen kívül minimálisak. Böngészőből a Chromiumot kapjuk alapból, de nemrég elérhetővé tették a Chrome-ot is, így nem igazán találkozhatunk olyan webes tartalommal, amit ne tudnánk lejátszani.

Az Endless célja kétséget kizáróan az, hogy olyan emberek is azonnal tudják használni rendszerüket, akik még soha nem ültek számítógép előtt. Ez már a kezdeti beállítások után megjelenő oktatóvideóból és magyarázó részből világossá válik. A szoftver az Ubuntu legutóbbi LTS kiadására épül, de ez a felhasználói oldalról vajmi keveset számít. A Linuxokon alapvető programnak számító terminálalkalmazás ugyan megtalálható itt is, de az EndlessOS érezhetően nem erre van kihegyezve. A csomagkezelőt például jobb, ha nem is erőltetjük ebben a formában, az applikációk ugyanis nem innen "származnak", hanem Flatpak formátumúak, a rendszerfrissítésekért pedig az OSTree felel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.