Hirdetés

Engedélyezték az első DNS-alapú vakcinát a koronavírus ellen



|

A harmadik fázisú klinikai vizsgálat is kielégítőnek találta a szer hatékonyságát.

Hirdetés

Indiában álltak elő a világ első, DNS-alapú, koronavírus elleni vakcinájával. A Cadila Healthcare által gyártott oltóanyag ZyCoV-D néven fut, és 28 ezer önkéntesen, köztük 1000, 12-18 év közti fiatalon tesztelték a hatékonyságát.

A harmadik fázisú vizsgálat kielégítő eredményeket hozott, így jóváhagyták a szer vészhelyzeti alkalmazását. A Cadila tájékoztatása szerint a vakcina az oltottak 66 százalékánál előzte meg a tünetekkel jelentkező megbetegedést, s a fiatalok szervezete is jól viselte a beadását.

Hirdetés

A Zycov harmadik fázisú tesztje a második hullám csúcsán zajlott, de a gyártó azt állítja, hogy az utóbbi hónapokban gyorsan terjedő Delta-variáns ellen is hatékony az oltás.

Az indiai oltóanyag hasonló elven működik, mint a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú megoldása, vagyis megtanítja az immunrendszert a koronavírus elleni védekezésre. Ehhez genetikai információkat hordozó plazmidokat, azaz kettős szálú DNS-molekulákat használ, melyek a bőr rétegei közé jutva ösztönzik az ellenanyag előállítását kiváltó tüskefehérjék termelését.

DNS-alapú vakcinát korábban csak állatoknál engedélyeztek, ám az USA-ban már több mint 150 olyan oltóanyagot tesztelnek, melyek ezen az elven védekeznek a rákos megbetegedések és a HIV-vírus ellen.

A DNS-oltások emberi alkalmazását elsősorban az nehezíti, hogy a plazmidokat a sejtek magjába kell eljuttatni, ami az emberi sejteknél nehezebb, mint az állatok esetében, így a vakcinák által kiválasztott immunválasz is gyengébb az embereknél.

A technológia nagy előnye viszont, hogy akár -2 és 8 fok között is eltartható, szemben a -70 fok körüli hőmérsékletet igénylő mRNS-vakcinákkal. A Cadila Healthcare oltóanyagából a tervek szerint évi 120 millió adagot gyártanak majd, ám alkalmazását kissé körülményessé teszi, hogy 3 adag szükséges belőle. A cég ugyanakkor azt közölte, hogy már vizsgálják a kétadagos beadás hatékonyságát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.