Hirdetés

Ennél nagyobb digitális fényképezőgépet még senki sem épített



|

A világűr fotózására készült gép 3200 megapixeles, viszont ezzel arányosan 3 tonnát nyom.

Hirdetés

A Vera C. Rubin Obszervatórium, melyet jövőre Chilében fognak a tervek szerint átadni, szolgál majd a Legacy Survey of Space and Time (LSST) nevű digitális fényképezőgép, a világ legnagyobb ilyen jellegű szerkezete otthonául. A világrekorddal felérő eszköz a jövőben a déli égboltot fogja szemmel tartani, és próbál majd fényt deríteni a világegyetem titkaira.

Az LSST kamera tulajdonképpen egy technikai csoda. A világ legnagyobb ilyen jellegű szerkezete 3200 megapixeles képalkotásra is képes és mintegy 3000 kilogrammot nyom. A fényképezőgép által készített fotók olyan óriási méretűek, hogy megfelelő megjelenítésükhöz 378 darab 4K felbontású kijelzőre lenne szükség.

Željko Ivezić, a Vera C. Rubin Obszervatórium építési igazgatója és a Washingtoni Egyetem professzora azt nyilatkozta, hogy az eszköz segítségével el fogják készíteni a valaha szerkesztett legpontosabb térképet az univerzumról.

Hirdetés

Maga a kamera két objektívvel rendelkezik. Az első 1,5 méter átmérőjű, így ez a valaha ilyen célra épített legnagyobb lencse. A második 90 centiméter széles, ami szintén óriásinak számít a maga nemében. Mindkettő egyedi tervezésű, és a másodikat a vákuumban tartott lencse fókuszsíkjának lezárására használják.

A fókuszsík tulajdonképpen a fényképezőgép központi egysége. Ez a szokványos gépekhez hasonlóan 201 CCD-érzékelőből áll, ám ezek egyedi gyártásúak. Minden egyes pixel 10 mikron széles, és a fókuszsík olyan lapos, hogy felülete nem tér el az emberi hajszál szélességének tizedénél nagyobb mértékben. Képei olyan részletesek, mintha egy golflabdát 25 kilométerről tisztán látnánk.

A Vera C. Rubin Obszervatórium azt fogja kutatni, hogy hogyan változtak a galaxisok és galaxishalmazok az évmilliárdok során. Betekintést nyújt majd azok fejlődésébe és a sötét anyag eloszlásába. Mérni fogja a szupernóvákat, bemutatva a világegyetem tágulását és annak okát: a sötét energiát. Az eszköz a Naprendszer tanulmányozását is segíti majd korábban sosem észlelt aszteroidák felfedezésével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.