Hirdetés

Ennyibe kerül az Apple-nek egy iPhone 14 Pro Max előállítása



|

Annyit előjáróban elárulunk, hogy kevesebbet nyernek vele, mint a tavalyi csúcsmodellel.

Hirdetés

Az Apple nagyot lépett előre a kamerák tekintetében, mikor bemutatták az iPhone 14 Prót és a 14 Pro Maxet, hiszen sok-sok év után a 12 MP-es optikát 48 MP-esre cserélték, végre megérkezett az always-on-display lehetősége, megjelent a Dynamic Island és még sorolhatnánk.

A technológiai fejlődésnek nyilván ára van, az Apple azonban nem az ajánlott fogyasztói árakon az előző generációhoz képest. Na de akkor mennyit keresnek egy iPhone 14 Pro Maxen?

Hirdetés

A fentebb tárgyalt specifikációk vastagon hozzájárulnak a Pro modellek előállítási költségeinek emelkedéséhez, ahogy például az A16 Bionic is, ami 4 nm-es gyártási technológiának köszönhetően jelentősen több tranzisztort tartalmaz, mint az elődje, az A15 Bionic, az ára azonban darabonként 11 dollárral emelkedett.

Az Apple szerencséjére nem minden lett azonban drágább. Az 5G technológiához szükséges chipek például olcsóbban váltak elérhetővé, hiszen egyre népszerűbb, így a beszállítók többet is gyártanak belőle, ami az árak zuhanását eredményezi.

Mindent összeadva, a Counterpoint jelentése szerint, az Apple-nek 474 dollárba kerül egy iPhone 14 Pro Max 128 GB előállítása. Fontos szempont, hogy ez az a modell, amelyik támogatja a mmWave 5G-t is a sub-6GHz mellett. Itthon csak az utóbbi elérhető az iPhone-okban.

Az itthon is kapható verzió olcsóbb, az 454 dollárjába kerül az Apple-nek. Az ajánlott fogyasztói ára közben 1099 dollár ennek a modellnek. Az Apple tehát 3,4%-kal kevesebb pénzt termel az eladott csúcsmodellekkel, mint tavaly a 13 Pro Maxszel.

Ugyan elsőre hajmeresztőnek hangzik, a 645 dolláros különbözet (az itthon is kapható modell árával számolva) még közel sem tiszta haszon az Apple számára, hiszen rengeteg egyéb kiadással kell számolni minden egyes legyártott készülék után. A fejlesztések, a gyártósorok módosítása, az alkalmazottak bérei, a reklámok és még hosszan sorolhatnánk, hogy mik terhelik az cupertinói vállalat számláit, amiket többek közt az iPhone 14 Pro Maxnek kell megtéríteni. Persze Tim Cook és a cég így sem panaszkodhat, de a tiszta haszon akkor is jelentősen alacsonyabb az így kapott összegnél.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.