Hirdetés

Ennyit fizet az Apple az Apple Music-os lejátszások után a zenészeknek



|

Eddig is tudtuk, hogy az előadók nem a streamingből gazdagodnak meg, de az Apple díjazása különösen elszomorító.

Hirdetés

Rettentő könnyen és olcsón hallgathatunk manapság zenét legálisan: ott a YouTube, a Spotify, a Deezer és az Apple Music, melyek mindegyike ingyen vagy fix havidíjért cserébe kínál azonnali hozzáférést több millió dalhoz. Nekünk ez nagyon kényelmes, az előadók pedig leginkább csak azért nem szólalnak fel ellene, mert eddig sem a lemezeladásokból szerezték bevételeiket.

Azt egyik cég sem kommunikálta nyilvánosan, hogy mennyi pénzt fizet a zenészeknek, de az Apple most egy, a kiadóknak, jogtulajdonosoknak és előadóknak kiküldött levelében elárulta a lejátszások után járó összeg mértékét.

Hirdetés

Minden egyes alkalommal, amikor valaki meghallgat egy dalt, annak előadója átlagosan 0,01 dollárt, avagy 3 forintot kap, ami, valljuk be, nem túl sok. A Spotify hivatalosan nem árulta el, mennyit fizet, de értesülések szerint 0,003 dollár (0,9 forint) és 0,005 dollár (1,5 forint) között ad lejátszásonként.

A 0,01 dollár nem fix, annak függvényében változhat, hogy mennyi volt az Apple Music bevétele adott időszakban, ugyanis ennek egy részét osztját szét arányosan. Nem válogatnak aszerint, hogy egy kiadó független vagy óriás, mindenki egységesen ugyanannyit kap.

Az Apple folyamatosan gondolkozik alternatív megoldáson, de a közeljövőben nem tervez változtatni a jelenlegi rendszeren. Üzenete végén a cég megjegyezte, szeretnék, ha minden előadó és dalszövegíró új, innovatív módok segítségével élhetne meg a zenélésből.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.