Hirdetés

Épül az első magyarországi Tesla Megapack energiatároló



|

A MET Csoport Százhalombattát választotta a projekt helyszínéül.

Hirdetés

8 megawattórás tárolási kapacitású Tesla Megapackot épít Százhalombattán a MET Csoport. Az energiatárolót várhatóan 2022 nyarán telepítik a Dunamenti Erőmű területén a svájci székhelyű, de magyar gyökerű energiaipari vállalat és a Tesla közötti együttműködés eredményeként.

Tekintettel arra, hogy a világ energiaellátásának egyre növekvő hányadát adó megújuló energia termelése gyakorta időjárásfüggő, és emiatt kiszámíthatatlan, a kereslet és a kínálat kiegyenlítésében kulcsszerepet játszanak a rugalmasságot és energiatakarékos megoldásokat nyújtó eszközök - áll a MET Csoport közleményében.

Hirdetés

Az akkumulátoros energiatárolás úttörőjeként és innovátoraként elhíresült Teslának a Százhalombattán létesített tárolója lesz az első ilyen jellegű magyarországi projektje. A 4 megawatt maximális teljesítményű és 8 megawattórás tárolási kapacitású Megapack kétórás ciklusidejének köszönhetően alkalmasabb a megújuló energia termelőinek rendszerbe történő integrálására, mint a hazánkban elterjedt, teljesítményoptimalizált fél- és egyórás periódus jellemezte megoldások.

"A megállapodás szerinti beruházás lesz az egyik kulcseleme az áprilisban indított kutatás-fejlesztési projektünknek. A jövő karbonmentes, ami azt jelenti, hogy még a hálózat rugalmasságához elengedhetetlen gáztüzelésű erőműveknek is karbonmentességre kell törekedniük. Az energiatároláson alapuló kísérleti projekt lesz az ipari léptékű alkalmazások prototpípusa"

- mondta Horváth Péter, a 74,8 százalékban a MET Asset Management AG tulajdonában lévő Dunamenti Erőmű vezérigazgatója.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.