Hirdetés

Érdekes rádiójelet fogtak be az űrből



|

A hozzánk legközelebb eső Proxima Centauri naprendszer felől jött a jel, de a tudósok szerint nem sok esély van rá, hogy egy üzenetet rejthet.

Hirdetés

Bár kétségtelen, hogy űrutazás terén az utóbbi évben rengeteg hatalmas áttörés történt, a Földön kívüli élet utáni kutatások egyelőre nem produkáltak hasonló eredményeket. Nemrégiben azonban az ausztráliai Parkes Obszervatórium munkatársai egy különös jelenségre lettek figyelmesek. A hozzánk legközelebbi naprendszer felől érdekes rádiójel érkezett.

A tudósok egyelőre még nagy erőkkel dolgoznak, azon, hogy kiderítsék, egészen pontosan honnan is eredhetett a 982,001 megahertzes jel, melyet BLC-1-nek nevezetk el (Breakthrough Listen Candidate 1). Azt könnyedén megállapították, hogy a Proxima Centauri felől érkezett, ami már csak azért is érdekes, mert itt nagyjából fél évvel ezelőtt egy potenciálisan lakható bolygót fedeztek fel.

Hirdetés

Ami még érdekes, hogy a rádiójel frekvenciája változott, ami azt jelenti, hogy a forrása mozgás közben adta ki, mely arra utal, hogy egy bolygóról származhatott. Mielőtt azonban belelovallnánk magunkat abba, hogy fölönkívüliek próbálták meg velünk felvenni a kapcsolatot, fontos kiemelni: valószínűleg nem erről volt szó.

Ez elsősorban már csak azért is valószínűtlen, mert ez egy modulálatlan jel, tehát egy darab, változatlan hang. Ha valami kommunikálni próbálna velünk, az valószínűleg kicsit változatosabban tenné. Másrészt a jelet egyszer sikerült befogni, nem ismétlődött; ha üzenet lett volna, akkor jó eséllyel érkezett volna második is.

A tudósok is kiemelik, hogy 99 százalék az esélye annak, hogy nem egy üzenetről van szó, hanem egy természetes jelenségről. Most már csak arra próbálnak rájönni, hogy pontosan milyenről. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.