Hirdetés

Érdemes várni a Windows 11 telepítésével, ha Ryzen CPU van a gépedben



|

Az AMD szerint komolyan visszafoghatja a Ryzen processzorok teljesítményét az új operációs rendszer, de már dolgoznak a megoldáson.

Hirdetés

Október 5-én hivatalosan is megjelent a Windows 11, ám a látványos marketingakciókkal kísért rajt nem sikerült zökkenőmentesre. Néhány napja írtuk meg, hogy az új rendszer által használt virtualizáció-alapú biztonság (VBS) nagyban rontja a játékok teljesítményét, most pedig az AMD számolt be hasonlóról a Ryzen processzorok esetében.

A piros csapat közleménye szerint a CPU-k két komoly gonddal is küzdenek a Windows 11 alatt, melyek kellemetlenül befolyásolhatják a felhasználói élményt.

Hirdetés

Az egyik probléma, hogy a Windows 11 használatával akár a háromszorosára is ugorhat az L3 gyorsítótár késleltetése, ami az erre érzékeny játékokban akár 3-15 százalékos teljesítménycsökkenést is eredményezhet. A Microsoftnál viszont már dolgoznak a hibát kiküszöbölő Windows-frissítésen, ami ebben a hónapban futhat be.

A másik gond az AMD "előnyben részesítendő processzormag" funkcióját érinti, amely közli az operációs rendszerrel, hogy melyik mag képes a legnagyobb teljesítményre, így gyorsítva a feladatok elvégzését. Ezt az AMD gyári tesztekkel jelöli meg, ám a Windows 11 egyelőre nem vevő az információra, és ez elsősorban a 8-nál több magos, 65+ watt TDP-jű Ryzen processzorok számára jelenthet hátrányt. A hibát az AMD saját szoftverfrissítése fogja javítani, várhatóan szintén ebben a hónapban.

Magyarán a Ryzen-alapú gépeken érdemes lehet kivárni a Windows 11 telepítésével, de akik biztosra szeretnének menni, azoknak a korai hibákról szóló jelentések fényében általában véve is megfontolandó tanács a váltás elhalasztása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.