Hirdetés

Erőteljes napkitörés történt, aminek következményeit a Földön is észlelhetjük



|

Látványos jelenséget, de akár problémákat is produkálhatnak a bolygónkat elérő részecskék.

Hirdetés

Régóta ismerjük már a napkitörés jelenségét, amikor is a Nap töltött részecskéket lő ki a világűrbe, és ez nemcsak látványos, de gyakran a Földön is jól érzékelhető a hatása.

A szakemberek betűket használva rendszerezik ezen naptevékenységek erősségét, így a C viszonylag gyenge viharokat jelent, az M közepeset, míg az X kategóriába tartozók a legkeményebbeket.

Hirdetés

Október 28-án egy X1-es napkitörést észlelt a témára szakosodott SWPC, és a jelenségre többen is felfigyelhettek a Földön, ugyanis a bolygó napos, többek között Dél-Amerikában megzavarodtak a rádiók. A kitörés következményeként rengeteg töltött részecske indult meg a Föld felé, amelyek október 30-án vagy 31-én meg is érkezhetnek hozzánk.

A jelenség hatásaként felerősített sarki fény jelentkezhet, illetve problémák jelentkezhetnek a műhold alapú kommunikációban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.